Елена Йончева: Резолюцията на ЕП за България е началото на края на Борисов

0

Тази резолюция е огромен успех за България и българският народ, защото дава кураж на всички със смелост да застанат срещу управлението. Тя показва, че Борисов се опитва да извади България от европейския й път в последните 10 г. Резолюцията казва, че управлението на Борисов не е легитимно вече за ЕС. Това е жълт картон за управлението на Борисов. Така евродепутатът от ПЕС Елена Йончева, предизвикала първите дебати в Комисията LIBE, откъдето започна цялото обсъждане на ситуацията в България в ЕП, коментира резолюцията за България.

Какво се казва в нея?

Резолюцията за България беше приета с 358 гласа „за“ в Европарламента „Тази резолюция е началото на края на г-н Борисов, зависи от темповете с които всички достойни хора могат да се мобилизират в държавата. Това ще има последици повярвайте, защото в момента с се обвързва механизма за върховенството на закона с механизма за финансиране“, каза още тя.

„Не смятам, че трябва да се спират средствата за България, защото българският народ не е виновен за управлението на държавата. Трябва да се намери механизъм , по който това да се запази. Но финансирането трябва да отива там където трябва – за малкия и средния бизнес и за социалната система.“, подчерта Йончева и даде пример със Северна Ирландия.

Мониторингът върху България остава, но това е символично оставане. Това показва отношение към България, че нещата не са добре. То обаче е символично, заради новият мониторинг, който започва да действа. Той е много по-добър, много по-обективен и ефективен, коментира Йончева.

По думите й всички партии и нейни колеги, които говорят за македонско малцинство, за Истанбулската конвенция се опитват да изместят фокуса от основното в резолюцията за България. В това число и БСП. „Резолюцията е пред мен, тя е за върховенството на закона и човешките права. В тази резолюция не се говори за македонско малцинство, не се говори за турски език или майчин език. На едно единствено място в параграф 17 има споменаване на Истанбулската конвенция в контекста, че ЕП приема решението на Конституционния съд (бел.ред. който я намери за противоречаща на законите на България), но подчертава, че трябва да бъдат ратифицирани елементите, които не противоречат на Основния закон в страната – за насилието над жени и деца. Не знам защо някои колеги попадат в тази клопка и говорят за несъществуващи в конвенцията точки…Европейските депутати не се месят в решенията на българския съд. Резолюцията е гласувана първо в LIBE – комисията за равенството и човешките права – затова това са основните точки в нея. Говоренето за несъществуващи точки е начин да се измести фокуса от основното в резолюцията.“, каза Елена Йончева.

Тя подчерта, че „това е целенасочена реакция за изместване на смисъла на резолюцията – това е спекулация от страна на ГЕРБ, националистите и БСП.

„Не мога да ви кажа защо г-жа Нинова говори за това (бел.ред. Истанбулската конвенция). ЕП казва „ние ви чуваме, ние чуваме всички хора, които имат смелостта да излязат и да говорят срещу авторитарното правителство. Това го казват всички в парламента, дори евродепутати от ЕНП, които имаха доблестта да не последват повелята на Манфред Вебер.“, обясни Йончева.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3476

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече