Десислава Танева окачестви Резолюцията на ЕП за България като политическо есе

0

„За мен това изглежда като политическо есе. То няма правнообвързващ ефект. Текстът е много разнопосочен – от Истанбулската конвенция до ОМО „Илинден“, заедно със всички тези говорения и сигнали, които имат различни лидери тук, вкарани в тази резолюция. За мен вероятно има политици, които са щастливи от това – наричат това успех. По моя начин на мислене, държавници на България няма да бъдат щастливи от това, че България става тема на ниво ЕП. Абсолютно ненужно, защото, ако ние сами не решим теми и проблеми, които има тук, няма кой да ни помогне. Оставаме като теми в резолюции, които нямат никакъв правен ефект, освен репутационен.“

Това каза пред BTV министърът на земеделието Десислава Танева, подчертавайки фактът, че резолюциите на ЕП нямат задължителен характер.

Текстовете на практика, доколкото ги прочетох, на практика са тези – къде има проблем, как трябва да се приеме Истанбулската конвенция и така всичко надолу, от всичко, което е подавано като сигнали. Абсолютно без детайл или някаква посока.“, добави тя.

Малко по-рано в същият ефир евродепутатът от БСП Елена Йончева коментира, че от резолюцията са отпаднали всички текстове за македонско малцинство, OMO Илинден и Истанбулската конвенция – освен в т. 17, в която се приема решението на Констиуционния съд на България, но се подчертава важността на останалите текстове в конвенцията – за борбата с насилието над деца и жени.

Резолюцията за България беше приета с 358 гласа „за“ в Европарламента.

Аз бих казала, че е „жълт кратон“, че политическите партии не бива да си говорят по този начин. Пак казвам, колко държави с колко по-големи проблеми са направили помежду си така, че да станат арена на европейски дебат, който между другото видяхте и залата и интересът към това наистина не беше впечатляващ, така да го кажа. Безспорно там има гласуване, има политически големи семейства. Казах личното си мнение.“, коментира думите на Йончева Танева – че резолюцията на ЕП е „жълт картон“ за управлението на Борисов и ГЕРБ.

Истината е, че сме мисля в предизборна кампания. Виждате, че липсва институционалния диалог. Не може с вдигнати юмруци да се говори. И според мен всичко ще продължи и след парламентарните избори. Видам, че вече всичко е в предизборна обстановка, когато диалогът липсва и тези няколко месеца – 3 или 4 (бел.ред. до редовните избори), вероятно ще бъдем в такава обстановка. Но за мен, казвам го не като министър от ГЕРБ, не като член на правителство, а като гражданин, аз съм имала такова поведение и като опозиция (бел.ред. по времето на Кабинета „Орешарски“) – винаги да се говори с факти винаги да се тъси диалогът за решаването на който и да е проблем, защото без това на практика ще бъдем само в резолюции и нищо няма да следва от това.“, каза още земеделският министър.

Ще предприеме ли правителството някакви действия?

‘Това е предмет на политически диалог в обхвавта на Народното събрание, аз няма как да коментирам, каза Танева. Може ли да ни бъдат ограничени парите от Европа заради обвързването на евросредствата с върховенството на правото? Не заради резолюцията. Аз не видам нищо лошо, напротив смятам, че всеки държавник трябва да полага максимални усилия и да иска това да е така. А средства могат да бъдат ограничени, спрени, при условие, че не се управляват съответните програми така, както са правилата. Има си контроли за това, има си одити. Решенията за промени в тази посока се вземат след тези одити и проверки., обясни министърът на земеделието.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 2964

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече