Лютви Местан алармира: Борисов е част от системата на Сараите на Доган, проследете парите

0

Според него ДПС е всичко друго, но не и пронатовска, проевропейска партия

Не само доклада на ЕК, доклад на САЩ също показа, че корупцията в страната е ендемична, но България е уникална страна – има ендемична корупция, но няма корумпирани или ако има такива, те са на ниво заместник-министри, бизнесмени, които купуват гласове със суджуци. От време на време Апартаментгейт. Всъщност реалните мащаби на корупцията са други – Апартаментгейтите, суджуците са джобните пари на истински корумпираните лъвове в България. Става въпрос за системен проблем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система.“ Така започна коментарът си пред btv Лютви Местан – бивш председател на ДПС и настоящ лидер на ПП ДОСТ.

Първата крачка за справяне с проблема обаче е свиване монопола на ДПС върху гласовете на българските турци и мюсюлмани.

„Първото, абсолютно задължително, най-важно условие за това е разбиването на монопола на ДПС върху гласовете на турците и мюсюлманите в България. Няма по- важна национална задача, защото е вярна аксиомата, че силно ДПС е равно на слабо дясно, на дискредитиран евроатлантически път на страната ни.“, продължи Местан.

Председателят на една политическа сила би трябвало да бъде със достатъчно широки компетенции, правомощия и респективно да е информиран за всичко в партията. Да, ама не. Това не се отнася за ДПС.„, категоричен беше той.

След което обясни какви са зависимостите и противоборствата в партията. „Тази партия е с две лица, с две крила. Двете лица на партията се представят от първо лице – лустро, което представя правата и свободите – името и едва ли не евроатлантическа партия, която работи за развитието на България като член на ЕС и НАТО. Но второто- истинското лице, бих казал наистина пошлото лице, което представя истинското лице на тази партия – са руските зависимости и корупционните интереси и схеми. А двете крила, за които говорим, всъщност неслучайно са създадени. Първото крило е политическото – то е призвано да представи красивото лице на ДПС. Второто крило в партията е бизнескрилото. Там политическото крило на ДПС няма място дори на ниво председател на партията. Уверявам ви, политическото крило и бизнес крилото са различни и, естествено, събирателната точка се явява вождът“, обясни системата в ДПС Местан и уточни, че вождът е почетният председател на партията. Ахмед Доган – изрече името водещият Антон Хекимян. „Това е вождистка партия. Без всякакво съмнение“, категоричен беше Местан.

Защо Местан е бил отстранен от ДПС?

Аз бях председател на политическото ниво и мога да нося отговорност единствено за политическите решения и позиции, които съм защитавал, подчерта Местан. Казах „Южен поток“ е възможен единствено след съгласие на евроатлантическите ни партньори, ДПС свали доверие от кабинета Орешарски. Тогава Местан е получил първия с картон в паритята, обясни той. А след натовската позиция за сваления руски самолет съм получил червения картон“ , обясни кратко той.

Примерите са категорични как съм се опитвал да променя тази партия и как съм бил наказан за тези си усилия, защото ДПС е всичко друго, но не и пронатовска и проевропейска партия. Неотдавна чухме от един достатъчно шлифован политик от ДПС, който каза, че едва ли не един от основните приоритети на ДПС е да предпази страната ни от руско влияние. Нека да припомня, че почетният председател беше награден от г-н Журабльов – директорът на РКИЦ и в благодарственото писмо той освен, че говори за голямата руска душа, говори и за необятната руска земя, която не познава граници, и то в разкара на кримската криза, когато суверенен Крим на Украйна беше окопиран от Путин, и обърнете внимание на финалните думи: „Русия се възражда като геополитически балансьор и алтернатива за гарантиране мира и сигурността в планетарен мащаб“. Защо България да се предпази от държава, която пази в планетарен мащаб мира и стабилността. Извинете, това е разказ за наивници.“, обясни още той.

Борисов е част от системата на Сараите, проследете парите.

Другият разказ за наивници е, че ДПС е опозиция и подкрепя вотовете на недоверие. Междувпрочем, тази измама устройва в еднаква степен и ДПС, защото ако се разкрие реалното им участие в управлението, те биха били поставени в общ контекст с крайните националисти. Но това устройва и г-н Борисов, защото ако се разкрие реалното участие на ДПС, макар и задкулисно, в управлението на страната, ще изчезнат и остатъците от авторитета му, който ерозира и без това ускорено.“, заяви Местан.

Несъмнен факт е, че той спечели изборите през 2009г. с категоричното послание, че ще разгради Сараите. Но вместо това той стана част от системата на Сараите. Вярна е и обратната връзка. Доказателстава могат да се намерят, ако се проследи пътят на парите. Тази информация, недостъпна за мен, би трябвало да бъде публична – минимум по Закона за достъп до информация. Порследете парите! Вижте за 10г. управление на Борисов какъв процент от значимите публични средства, разпределени по пътя на обществените поръчки, са минали през фирмите на партия, която инак се обявява за опозиционна. Парадоксът е, че този, който дойде на власт с антидоган позиция, ще слезе от власт заради тежките си зависимости от Доган.

Въпросът обаче, вече не е за съдбата на Борисов.

Явно е, че неговото политическо време изтича. Големият въпрос е за алтернативата. Аз не бих искал едно национал-популистическо управление на България днес да се замени с друго ляво – дясно популистко управление. Защото в България популизмът, независимо дали в своята лява или дясна редакция, в крайна сметка преставлява един микс между национализъм и руски зависимости“, завърши Лютви Местан.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4293

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече