Анализатор: Цветанов не просто строи ГЕРБ-2, той има претенцията да преведе през пустинята на разочарованията отдръпналите се гербаджии

0

Патерица или препъникамък за ГЕРБ ще са „Републиканци за България“? Картите на Цветан Цветанов може да се окажат златни, дори съдбоносни за партията на Бойко Борисов.

Коментар на Петър Чолаков за Дойче Веле:

Какво бъдеще очаква новия проект на Цветан Цветанов „Републиканци за България“? Въпросът за самостоятелната функция, която би могла да има партията, като че ли отива на втори план.

Не че Цветанов – бившият втори в ГЕРБ – априори желае да се задоволи (отново) с по-малко бляскавата „поддържаща” роля. Амплоато, което най-добре пасва на лидера на „Републиканците”, а и на самия проект, е на дръзновен защитник на мястото на България в НАТО.

Именно Цветанов бе човекът в ГЕРБ, който заговори за това, че страната ни трябва да изгони руски дипломати заради аферата „Скрипал”, ала тогава г-н Борисов побърза да „смени” темата. Не е случайно, че преди да сложи темелите на новата партия след раздялата с лидера на ГЕРБ, Цветанов учреди Евроатлантически център за сигурност.

Затова, когато Цветанов осъжда зависимостта на България от руските енергийни проекти, а по този начин критикува и политиката на Борисов, думите му звучат достоверно.

Тъкмо Цветанов ще бди над съдебната система?

Другият кит, върху който се готви да стъпи проектът на г-н Цветанов – „възвръщането на върховенството на закона” (какъвто анонс чухме от бившия кмет на Видин Огнян Ценков, който е в ръководството на новата партия) – обаче изглежда кух и звучи като недоразумение, за да не кажем подигравка с паметта на избирателите.

Нима г-н Цветанов, осъден от 2 инстанции на 4 години затвор за отказани СРС-та, човек, чието име от години е замесвано в ред скандали, от които аферата „Апартаментгейт” е само последната спирка, може да убеди някого, че занапред ще бди над непорочността на Темида?

Политическият маркетинг е в състояние да направи рискован лупинг, преобръщайки имиджа на Цветанов и представяйки го като жертва на дефектната съдебна система. Опасявам се обаче, че мнозина ще бъдат отблъснати от тежките сенки на апартаменти, асансьори и СРС-та. От миризмата на корупция. Освен ако (в кръга на шегата) всеки нов член на „Републиканците” не получава купон за 25% отстъпка при купуването на недвижим имот…

Когато платформата на „Републиканците” стане факт, ще коментираме по-конкретно лозунгите и посланията, сложени на витрината, но каквато и „стока” да извади г-н Цветанов, репутационният му проблем ще бъде сериозна пречка пред това да бъде припознат като „алтернатива” на модела „ГЕРБ”.

Самият Цветанов дава сигнали, че не е „скъсал” окончателно с Борисов и отговаря уклончиво на въпроси дали би работил отново с него. От своя страна, лидерът на ГЕРБ заяви, че гледа на Цветанов като на „бивш съпруг“ – нямало да казва нищо лошо за него, защото вярвал, че един ден ще се върне „в семейството”.

В критиките срещу бившия си лидер Цветанов е по-скоро обран, дори мекушав. Да, той каза нещо за зависимостта на ГЕРБ от ДПС; спомена, че трябва да има предсрочни избори и смята, че вот, който е организиран от ГЕРБ, няма да е честен. Но нима беше честен, докато Цветанов бе начело на изборната машина на ГЕРБ и колекционираше часовници? Помним, че точно г-н Цветанов бе гарантът за законността на изборите?!

Целите на Цветанов

Цялостното впечатление, с което оставаме обаче е, че, поне на думи, г-н Цветанов избягва ожесточения челен удар с ГЕРБ. В реториката на Цветанов – макар това понятие да звучи като оксиморон – прозират плановете му. Той, изглежда, си дава ясна сметка, че по никакъв начин не може да привлече противниците на ГЕРБ. Затова говори предимно на тези, които са подкрепяли партията на Борисов, но впоследствие са се отдръпнали (явно не заради мълвата за собствените му прегрешения, а по някакви други причини).

Цветанов не просто строи ГЕРБ-2, той има претенцията да преведе през пустинята на разочарованията отдръпналите се гербаджии, посочва пътя към Обетованата земя, желае да им остави в завет истинския, добрия ГЕРБ.

Разбира се, тази банална политическа митологема или басня може да бъде разказана и от друг, циничен ъгъл, който неизбежно я развенчава: в основата на „Републиканци за България“ стоят не някакви евроатлантически ценности, а обещания за властови ресурси и личен материален просперитет. Не на последно място от значение е и лоялността на „кадрите” към бившия втори – това са хора, които самият той е подбирал и лансирал в „старата партия”.

Остава и съмнението, че мачът е уговорен, че няма никакви ГЕРБ 1 и ГЕРБ 2, а в западналия ресторант чисто и просто сервират на старата зацапана покривка пореден епизод от ордьовъра „добро срещу лошо ченге”.

Болезнено за ГЕРБ

И все пак: ако на думите на Цветанов към бившата му партия липсва достатъчно острота, то делата му късат живо месо от старата формация. Бивши членове, а и цели структури на ГЕРБ се присъединяват към новия му проект. Водещи фигури в партията на Борисов в Плевен, Видин, Шумен, Благоевград, Сандански, Банско и др. застават до Цветанов. По думите му, „Републиканците” вече имат над 4000 членове, партията покривала 75% от територията на страната, а амбицията е да получи над 450 000 на следващия парламентарен вот.

Колко точно ще спечели Цветанов и как ще си изиграе козовете ще видим. Но в условията на продължаваща ерозия на ГЕРБ, при която формацията спада до електорални нива близки до тази на БСП, картите му могат да се окажат златни, дори съдбоносни за партията на Борисов.

Автор: Петър Чолаков

Източник: „Дойче Веле“

Прегледана: 4388

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече