Политически поглед: Станишев прогнозира коалиция на БСП, Слави Трифонов и Демократична България

0

„За мен този резултат, който имаме за Национален съвет е логичен резултат от процесите, които текат в БСП през последните 4 години. Дълги години БСП беше единствената партия, която беше идейна, колективна, в която вървяха спорове и политиката се формираше чрез диалог“. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред журналисти, след края на 50-я юбилеен Конгрес на партията, предаде БГНЕС.

Малко по-рано стана ясно, че той отпада от националния съвет на БСП.

Той уточни още, че БСП започва да прилича на останалите партии, повечето от които са вождистки, концентрирани около лидера, и даде за пример провелия се пряк избор за председател на партията и подреждането на Националния съвет.

Според него след случилото се на конгреса и на вътрешнопартийния избор, БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа.

Станишев отчете, че тази нощ левицата е загубила политическата и идейната опозиция.

Запази позиции обаче конюнктурната опозиция. Ако погледнем състава на Националния съвет, имаме около 2/3 представителство на кохортата на Корнелия Нинова. Нинова ще има Национален съвет, който вече няма да ѝ прави проблеми, няма да има спорове. Той ще бъде гумен печат. И около 1/3 са хората, свързани с Кирил Добрев, с пловдивската организация, които ще могат да оказват някакво влияние. Всички хора с критично мислене са извън този състав“, коментира Станишев.

Той изрази скептицизъм и по отношение на това дали ще се изпълнят поетите от Нинова ангажименти партията да спечели парламентарните и президентски избори.

На въпрос дали ще се обтегнат отношенията между БСП и ПЕС заради различията на идейно ниво, президентът на европейските социалисти припомни за спора, възникнал с Истанбулската конвенция, и определи спора около конвенцията като фалшива новина и фалшива теза.

Много пъти европейските социалисти са заявили, че компромис с ценности не може да има. Те имат много ясна политическа линия и всяка партия се оценява от гледна точка доколко отговаря на тези критерии. Не искам да кажа нищо конкретно. Казвам общата линия. Нашето политическо семейство е било критично към много партии в рамките на семейството, когато се виждат разминавания в ценностните неща„, уточни той и добави, че от фундаменталните неща не бива да се правят отстъпления.

На въпрос как ще работи с Корнелия Нинова оттук нататък, Станишев заяви, че ще му бъде много по-комфортно да работи с нея, и подчерта, че вече няма какво да прави в сегашния Национален съвет.

В този смисъл няма да има извинения за това, че някой ѝ пречи за правилната политика. Правилната политика е формулирана, тепърва ще видим резултатите и в изборите и в управлението, защото това е най-голямото изпитание за БСП“, заяви Станишев и каза, че на Конгреса му е липсвала конкретика за нещата, която да грабне сърцата и умовете на хората.

Той призова БСП да се превърне в алтернатива и да има конкретен план за помощ на хората, ако искат да управляват в следващия парламент, който по думите му се очаква да бъде фрагментиран. Според него не е изключена бъдеща коалиция на БСП с „Демократична България“, партията на Слави Трифонов, предава БГНЕС.

Прегледана: 3272

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече