Русифоли създават нова партия: В чий интерес ще работи – на Русия или България?

0

Русофилите в България създават партия. За новият политически проект „Възраждане на Отечеството“. Тя ще бъде създадена до края на годината. Това се е решило на провелия се конгрес на Национално движение „Русофили“, разказа пред btv Николай Малинов – обвиненият в шпионаж за Русия председател на движението.

Малинов ще оглави партията, която ще участва в предстоящите парламентарни избори.

В чий интерес ще работи новата партия – на Русия или България?

Малинов заяви, че обича българското. „Ние с Русия нищо няма да правим, ние с Русия сме два братски народа“, завърши още той. „Смятам, че тези ценности, които ни обединяват с Русия, са ценностите, които ще спасят България. Нашата партия е едно естествено продължение на това културно русофилство, на което аз много държа“, каза лидерът на движение „Русофили“.

Когато започнах с русофилството, то беше срамежливо, а сега вече е един фактор в България. Има едно влияние, което показва на света, че Русия и България са заедно. След удара на прокуратурата (бел.ред. акцията в президентството) се разбра, че без партийна защита това културно русофилство не може да съществува. Периодът на спокойното културно русофилство приключи“, каза Малинов.

Според Светлана Шаренкова, председател на форум „България – Русия“, обаче създаването на партия на русофилите у нас е провокация. „Ако има такава идея, смятам, че това е провокация по отношение на русофилството, което е национална кауза. Партиите са свързани с управлението на България, докато русофилството е ценност. Не подкрепям такава партия. Категорична съм, че русофилството не трябва да се партизира“, каза Шаренкова.

Николай Малинов се съгласи, че русофилството не трябва да се партизира. По думите му обаче партийният проект ще надгради русофилството. „Смятам да напусна „Русофили“, тъй като много държа на културното русофилство и то трябва да остане надпартийно. Ще правя политически проект с тези русофили, които не са част от ГЕРБ, БСП, ДПС или други партии. Основната ни идея е мирът и сътрудничеството“, уточни Малинов.

Николай Малинов напомни, че първоначално поводът за протестите са били действията на прокуратурата в администрацията на президента, но причината е по-дълбока, причината е свободата. „Преди 30 години хората вдигаха два пръста, защото имаха хляб, но нямаха свобода. Днес отново нямат свобода“, заяви Малинов. „Аз не съм привърженик на диалог със замеряне на павета, предпочитам мирния диалог“, обясни той, но добави, че му е странно Румен Радев и Бойко Борисов да не могат да говорят„, коментира още той.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 4628

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече