Отец Дионисий: Ако Църквата е пазител на мракобесието, това е предателство към народа

0

Вярата в това, че нашият народ прогледна, ме кара всяка вечер да съм на улицата. Също и вярата, че българският народ заслужава по-добро бъдеще. Това заяви в предаването „Студио Actualno“ архимандрит Дионисий, който от ден първи на протестите подкрепя гражданските искания на площада.

По думите на арх. Дионисий властта у нас разклаща устоите на целия демократичен процес, което означава, че и задкулисието трябва да се обезпокои. Отец Дионисий обърна внимание на променените роли в публичното пространство: „Става по-лошо, когато Църквата влезе в ролята на пазител на мракобесието. Това е едно предателство към народа и към обществото. Мястото на един духовник е там, където той вижда истината според вярата, която има„, убеден е арх. Дионисий.

„Стига духовниците да не са в хватката на властта, те могат да бъдат сред хората. По причина, че от 9 септември 1944 г. има един режим, който е много категоричен спрямо Църквата, до 1989 г., не можем да очакваме това да се промени. Впоследствие, за съжаление, Църквата стана един придадък на тогавашната номенклатура. Това стана по причина, че тя не се противопостави на този процес“, категоричен е отец Дионисии. Според него хората, които стават духовници, влизат в един свят от възможности, в който изкушението е голямо.

Чрез зависимости, много хора са подложени на подчинение„, каза отец Дионисий. Той е убеден, че смирението не бива да се бърка с овчедушието, което може да  бъде наблюдавано у всички, които се намират в подчинена позиция.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 3412

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече