Джеймс Пардю: Борисов е популист, действащ с авторитарни методи, Европа трябва да се намеси

0

България и Борисов преминаха точка, от която връщане назад няма. Време е Европа да се намеси и да подкрепи про-демократично протестиращите, пише в анализ за „Politico” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

Ето какво още пише той.

Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни демократични стандарти. Борисов и неговите последователи реагираха на масовите протести с решението да останат на власт.

Крайно време е Европа, която е изправена пред липсата на напредък, въпреки седмици на безмилостен натиск, да даде да се разбере, че стои зад хората в България и призива им за реална демокрация и да предприеме конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

На пръв поглед България създава впечатлението да демократична държава, но в действителност нейната политическа и съдебна структура в основата си е прогнила, твърди американският дипломат. Откакто страната прие парламентарна демокрация през 1991 г., политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. При правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез заплахи, корупция на местно ниво и масово купуване на гласове на големи общности. Управляващата партия – Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието. Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като „светлината на Путин“, използвайки същата тактика като тази на силния човек в Русия, но в малко по-тежък вариант.

Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни. България има и цял набор от богати „олигарси“, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медиите в цялата страна. За да членувате в този клуб, е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. Ползите могат да бъдат значителни за поддръжниците, а наказанията за другите – строги.

Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита и успешният бизнес е обект на съдебно преследване и завземане на активите му. За целта се мобилизира полицейската и съдебната система, които Борисов и ГЕРБ до голяма степен контролират. Това е система, създадена за корупция в големи мащаби. Както знаят протестиращите, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, заглушава пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Тя подтиква младите българи да напуснат страната си, за да градят бъдещето си другаде в по-отворени демократични общества.

Ако Европа се грижи за защитата на демокрацията, сега е моментът да поеме водещата роля в подкрепа на техните искания за промяна За съжаление, докато Доналд Тръмп е в Белия дом, Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България. По време на управлението си президентът на САЩ не прояви интерес към насърчаване на демокрацията и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ. ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свободата на печата и други основни елементи на демокрацията в България.

В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, идват от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране сигурността на тези фондове. В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на масовите протести в България и слабостите на демокрацията в страната. Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на предоставеното от ЕС финансиране в България и че ще наложи препоръки и санкции.

Трета стъпка трябва да включва наблюдение по време на избори, преглед на свободата на медиите и предложения за прилагане на съдебната реформа в България. ЕС разполага с повече от достатъчно власт, надзорни възможности и организации за изпълнение, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се предоставя финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес онези от тях, които протестират в полза на демокрацията, може да не успеят сами да предизвикат фундаменталните демократични промени. Ако Европа е съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни-членки трябва да защитят и да се борят за този идеал.

Изтомник: Actualno.com

Прегледана: 5186

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече