Христо Иванов: Това управление е отчаяно, корумпирано и дълбоко некомпетентно

0

Протестите са в началото на доминото, което ще доведе до промени, смята Иванов

Изключително важно е да продължим с протеста, защото това е единствената форма на натиск на гражданите върху цялата тази мафиотизирана политическа система за нейната промяна“. Това заяви в интервю за БГНЕС Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Той подчерта, че протестите привличат вниманието на чуждестранните медии. „С вниманието си чуждестранните медии оказват натиск върху политическите партньори на Борисов в Европа да престанат да си затварят очите за него. Протестите са в началото на цялото домино, което може да доведе до промени“, категоричен е Иванов.

Според него по време на протеста на 2 септември властта тества стратегия за провокация.

Снимка: „24 часа“

Тя се провали, защото се видя достатъчно ясно“, смята той, но предупреди: „Управляващите са достатъчно отчаяни, за да опитат пак и ние трябва да бъдем изключително внимателни и разумни. Това се отнася до всеки един гражданин, който е участник в протеста, защото последният няма лидер“.

Демократична България“ ще участва на протеста на 10 септември с един допълнителен акцент: изборните изменения, които ГЕРБ внася в Изборния кодекс.

„Там има много притеснителни неща, притеснителен е самият подход – внасят се в последния момент, не отговарят на международните стандарти, измененията в изборното законодателство се правят на тъмно. Нашият призив на протеста на 10 септември е против тези промени“, обясни Христо Иванов.

Според него, въпросът не е дали ще се случи машинното гласуване, а как ще се случи. „Това управление, както казах е отчаяно, корумпирано и дълбоко некомпетентно. Не съм сигурен кой от тези три фактора ще надделее, но всеки един от тях може да доведе до това дори да бъдат вкарани машини, те да се превърнат в отрицание на себе си. В този смисъл въпросът не е да кажем дали да има или не машини. Ние изрично настояваме въвеждането на машинното гласуване да върви с много ясни и конкретни възможности за външно установяване на сигурността чрез машини. Това е много важно, за да сме сигурни как точно ще бъдат приложени, защото хората, които досега мамеха с хартията, ще се опитат да мамят и с машините. Хората, които досега не можеха да преброят компетентно гласовете на хартия, сега ще изпитат още по-голямо интелектуално затруднение да приложат тази по-сложна технология“, предупреди Иванов.

Той смята, че това, което трябва да се случи в края на деня, на 10 септември, е да преодолеем всякакви колебания и задръжки и да покажем, че сме много. „Самият факт, че има много хора на улицата е основен политически аргумент за всички играчи на терена както вътрешнополитически, така и външнополитически“, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че той е единственият, който има опит да управлява по време на тежка криза, Иванов заяви: „Борисов си представя нещата във варианта на селския кмет – един, който седи, подписва, ръкомаха. Тази криза изисква много по-сложен подход. Тя ще доведе до цялостна трансформация на глобалната икономика, а не само на българската. Страната няма нужда само да прецапа кризата и няколко трудни месеца. Страната има нужда от ударна модернизация, за да не изгубим следващия глобален технологичен преход, както това се случи през 90-те години. Знаем колко тежка цена пратихме за това“.

Така дефинирана задачата не изисква Борисов да бъде сменен от някой друг конкретно. Изисква да бъде сменен от политическа сила, експертен екип, който говори езикът на бъдещето. И да, „Демократична България“ е единствената политическа сила, която разбира това бъдеще, което идва. Дигитализацията, здравите институции, законността – всичко това са ключовите елементи България да се справи с тази криза“, посочи Иванов.

Той подчерта, че Борисов е загубил 10 години на позитивна икономическа конюнктура.

Ако сега бяхме направили тези реформи, щяхме да сме в много по-добро изходно положение, за да се справим с този преход. Това е най-големият му грях от всички. Даже не толкова корупцията сама по себе си. Това, че той профука това време и не направи нито една дълбока реформа във всички сектори, които трябваше да бъдат модернизирани, това е огромната загуба, която тепърва ще плащаме. Сега ни трябва политическа сила, която има визията и волята за ударна модернизация. Тази сила е „Демократична България“. Управлението на Борисов беше 10 години на абсолютно безвремие“, категоричен е Христо Иванов.

Източник: БГНЕС

Прегледана: 3837

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече