Арменски и български учени ще проведат съвместни изследвания на древната обсерватория Карахундж

0

Арменски и български учени ще проведат съвместни изследвания, за да проучат древния мегалитен комплекс Карахундж. Това съобщи на пресконференция членът на обществената организация „Бноран“ и археолог Размиг Чакърян, който инициира днешните дискусии с арменски учени и общественици.

Размиг Чакърян

Целта на съвместните изследвания е да се разработи програма и да се вземат предвид всички напреднали гледни точки, като се започне с тази на проф. Размиг Чакърян, който доказа, че това е най-старата обсерватория, и се стигне до наскоро направените наблюдения на някои учени, които смятат паметника за древен некропол.

„Съвместното проучване означава, че ще бъдат предложени няколко версии, над които работата ще продължи. Необходимостта от включването на международни експерти за съвместно проучване на паметника е важна част от безпристрастния и прозрачен процес“, подчерта Размиг Чакърян, чиито арменски корени са го вдъхновявали през годините на научно-изследователска дейност у нас. Ще се включат както негови български колеги, така и чуждестранни такива.

Той припомни, че разумната версия на Карахундж като най-древна обсерватория е била потвърдена от международни експерти. В тази връзка Чакърян заяви, че не е съгласен със становището на Пилипосян, който твърди, че е просто селище с некропол.

Арменският Стоунхендж придоби световна слава, след като академик Парис Херуни, който посвети изучаването на този уникален паметник в продължение на много години, стигна до научно обоснованата версия, че това е най-древната обсерватория.

През 2016-а обаче Пилипосян постави под въпрос тази версия, твърдейки, че е просто гробница. С помощта на тежка техника неговите разкопки предизвикаха голям негативен обществен отзвук. „Паметникът наистина е много интересен и уникален в Южен Кавказ и се нуждае от сериозно проучване“, убеден е той. Той също не изключи, че в бъдеще близо до паметника може да бъде изграден музей, който ще обобщи всичко, свързано с античното селище и артефактите.

Поддръжниците на научното наследство на Херуни, сред които е и българският проф. Размиг Чакърян, смятат, че с теорията за гробница се обезценява най-стария културен, исторически и научен паметник, съществуващ поне от 7500 години.

Прегледана: 3760

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече