В-к „Политико“: България заслужава санкции като Унгария и Полша

0

От години провалите на правовата държава в България убягват от същия контрол на ЕС като в Полша и Унгария, защото Борисов избягва всякаква идеологическа война срещу Брюксел и винаги се стреми да парадира своята лоялност на европейската сцена към германската канцлерка Ангела Меркел и Европейската народна партия, пише днес в анализ брюкселското електронно издание „Политико“.

Способността на Борисов да се измъква от международната критика обаче се изчерпва, а кризата в България дори започва да бие тревожни камбани в редиците на християндемократите на Меркел, отдавна считани за покровители на партията ГЕРБ на Борисов.

„За мен е ясно, че трябва да разговаряме сериозно с правителството на Бойко Борисов, без никакви „ако“ и „но „, казва пред „Политико“ Гюнтер Крихбаум, християндемократ, председател на Комисията по европейските въпроси на Бундестага. „Тези неща са неприемливи. Присъединяването на България към ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания, а гражданите на България сега се чувстват измамени, че ще имат достъп до плодовете на членството в ЕС.“

Детлеф Мюлер, заместник-говорител по политиката за демокрация в Социалдемократическата партия (ГСПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в друга Унгария. „Германия трябва да обърне повече внимание на държави като България по време на своето председателство на Съвета на ЕС“, каза той. Неговата партия, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, вече изрази подкрепата си за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Нарастващите опасения за България сега са видими и в Европейския парламент. Миналата седмица неговата работна група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права проведе заседание при закрити врати за България, което обсъди теми като дейността на главния прокурор и ролята на еврофондовете за генериране на корупция.

Евродепутатите от групата за наблюдение искаха да запазят поверителността на детайлите от заседанието, но няколцина заявиха публично, че България заслужава по-внимателна проверка.

„Не говорим достатъчно за България“, каза Катарина Барли, социалдемократ, бивш германски министър на правосъдието, която сега е заместник-председател на Европейския парламент.

На въпроса дали ЕС трябва да подложи България на същия контрол като Полша и Унгария, германският евродепутат Сергей Лагодински отговори: „Разбира се“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 4126

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече