Политолог обобщи: Каквото и да направи ГЕРБ, няма полезен ход

0

Оставането на ГЕРБ на власт не носи само щети, най-малкото защото го няма проблемът с евентуалния служебен кабинет на президента Радев – това би донесло много повече щети на ГЕРБ, отколкото оставането във властта. Това мнение изрази пред БНР политологът Страхил Делийски. Според него сме достигнали повратна точка, в която каквото и да направи, ГЕРБ няма полезен ход.

Бойко Борисов, влизайки в процедурата за свикване на Велико народно събрание, превърна ДПС в ключов играч, тъй като доста голяма част от процедурата ще зависи от гласовете на ДПС, но би било прекалено опростена картината и прекалено лесен ребусът за решаване, ако ДПС беше единственият фактор в българския политически процес, каза Делийски в анализа си преди началото на новия политически сезон.

Евентуалната подкрепа на ДПС е свързана с втория етап от процедурата – по свикване на ВНС. Не съм сигурен, че това е последната категорична позиция на ДПС, изтъкна Страхил Делийски по повод заявеното от лидера на партията Мустафа Карадайъ, че няма да застанат зад нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. 

Те не подкрепят този проект за Конституция, на това мнозинство, което не означава, че няма да подкрепят друг проект, допълни анализаторът.

Вкарването на политическата система в режим на конституционната процедура не беше белег за високо политическо въображение, колкото последен опит за използването на институционалната политика в името на властовото оцеляване, отбеляза политологът.

Ще се върви по предварителния план на ГЕРБ заради идеята за печелене на политическо време и наместване на пластовете, смята Делийски.

Той открои три сфери с прекъсната връзка между тях – това са светът на официалната институционална политика, светът на протестната улица и светът на онези, които не са доволни от управлението, но си седят вкъщи и ходят на работа. „Големият проблем на Борисов е, че тези три паралелни свята не могат да се срещнат.“

Протестът е само върхът на айсберга, онази видима част, най-шумна, перформативна част на политическото недоволство, на една много често тиха съпротива срещу начина на управление“, коментира Страхил Делийски. По думите му властта не само в лицето на ГЕРБ, а като цяло, е добре да разбере природата на това недоволство, независимо колко са масови или радикални протестите.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 4256

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече