ДПС няма да даде подкрепата си за конституционните намерения на управляващите – на никаква цена!

0

Ръководството на ДПС заедно с парламентарната група се събира днес, за да представи официалната си позиция по проекта на ГЕРБ за нова Конституция, както и оценката си за политическата криза в държавата.

Заседанието започва в 13.00 часа и ще приеме декларация на партията.

По информация на Епицентър. бг ДПС няма да даде подкрепата си за конституционните намерения на управляващите.

Очаква се партията на Доган да даде и силно критична оценка за управлението на ГЕРБ и състоянието на държавата, за демократичните й устои и нивото на парламентаризма у нас.

Елитът на партията ще проведе сериозен дебат за развитието на процесите в странатта, ще обсъди различни варианти за евентуалното излизане от кризата.

Очаква се председателят на партията Мустафа Карадайъ да излезе с обширен доклад, както и с контрекни предложение за позициите, които Движението ще застъпи в тези критични за държавата моменти.

Ден, след като ГЕРБ обявиха намерението си за създаване на нова конституционна норма, от ДПС дадоха знак какво ще е отношението им към тази инициатива на управляващите  – разпространиха реч на Доган – от декември 2019 година, която на 100% може да бъде отнесена към днешната ситуация.

В нея почетният председател на ДПС дава унищожителна оценкка на десетгодишното управление на страната под ръководството на ГЕРБ: „нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката, държавата, че се е оттеглила от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса”.


И още от критиките на  Доган: „Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат”.

В речта си Доган предупреди, че „разтворената ножица между бедни и богати, както и накърненото чувство за справедливост от разпределението на ресурса ще развалят обществения договор между политиците и обществото, и това ще превърне Улицата в основен играч на политическата сцена“, което виждаме, че вече е факт.


В това общество, обзето от умора и апатия, потънало в демотивация, с власт, в която „липсват всякакви реформаторски идеи и визия“ Доган посочва изхода – „смяна на политическия модел“.

Големият въпрос е, анализира Доган, ще се стигне ли до „ефекта на пеперудата”, който Доган посочи: „при определени условия едно спонтанно микроколебание на въздуха може да породи буря в другия край на света“?

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество, обяснява почетният председател на ДПС.

Доган би подкрепил коренна промяна на системата, но само ако носи тотална промяна на обществените отношения, когато те формулират нови национални цели и приоритети.

Такива в момента управляващите не предлагат.

В проекта на ГЕРБ за нова Конституция няма нищо от това, което Доган разбира като рестарт или коренна промяна на системата.

Няма нови национални цели и приоритети,

няма моралният императив,

няма реформаторски идеи,

няма визия.

И най-важното – този проект още веднъж подчертава, че „демокрацията ни не е излязла от съмнението за своята легитимност”.

За Доган рестартът  би имал смисъл, само ако носи промяна в обществените отношения.

Когато става дума за основополагащи норми на демокрацията, каквато е Конституцията, за отговорност пред бъдещите поколения, ДПС няма да си позволи никакъв компромис, на никаква цена, заявиха пред Епицентър.бг високопоставени фактори от Движението.

източник: Епицентър.бг

Прегледана: 4759

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече