Политически антрополог: Ще има рестарт, но не на това, което искаме, а на това, от което се мъчим да се отървем

0

„Би било противоречиво, ако протестът, който иска оставката на правителството, да има и социални искания“. Това каза пред БНР Жана Цонева – доктор по политическа антропология в Централноевропейския университет.

Тя подчерта, че в антиправителствените демонстрации има всякакви хора с всякакви искания, но са обединени от едно-единствено нещо и то е оставката на Бойко Борисов.

Хората искат на първо място това правителство да си ходи и след това, който дойде – да решава проблемите по адекватен начин„, уточни Цонева.

 Жана Цонева коментира, че в България има много системни проблеми, но те не се разпознават като такива, а се персонализират:

Това не значи, че Пеевски или Гешев, примерно, не са проблем да са във властта, но те са симптом на едно по-дълбоко разложение и разслояване – социално, отколкото проблем сами по себе си„.

Тя изказа опасение, че може да се потрети сценарият, при който ГЕРБ подава оставка, но се връща като първа политическа сила на изборите и влиза в коалиция с крайнодесни и партията на Слави Трифонов:

Това са моите опасения, че ще има рестарт, но не на това, което искаме, а на това, от което се мъчим да се отървем„. Според нея нещото, което би могло да помогне това да не се случи, е, ако „либералните сили, които движат в момента тези протести, положат усилия да разширят кръга на симпатизантите си и започнат да включват и искане за социална справедливост към искането за обща справедливост„:

„Трябва да привличат групи, които БСП отдавна е спряла да представлява“.

Д-р Жана Цонева коментира разликата между контрапротестиращи и непротестиращи: „Не мисля, че непротестиращите са безспорно поддръжници на правителството… И хората, които не участват в протестите, все пак виждат, че има проблеми„.

По думите на политическата антроположка, за да има корупция, трябва да има двама – корумпиран и корумпиращ:

България усвои над 5 млрд. лева за подмяна на ВиК и постоянно има проблеми и некачествени ремонти. Това води до понижаване на качеството на живот„.

Прегледана: 5114

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече