Асен Агов: Не може да се прави Конституция от правителство без доверие, този проект е фейлетон

0

Аз съм много критичен към настоящата Конституция, въпреки козметичните промени, които бяха извършени в нея. Защото тя е Основният закон на фасадната демокрация, каза пред BTV Асен Агов.

Гласуването за ВНС, предложено 200 души да бъдат избирани с партийна листа, а 200 мажоритарно – това е моделът на КГБ, който беше наложен в цялото постсъветско и посткомунистическо пространство. Това беше и у нас така. И сега просто се чудя как е възможно, когато всички са се отказали от тази система, която утвърждава комунистическата власт или скритата комуснистическа власти скритата тоталитарна власт, отново да се възражда, възмути се той.

Що се отнася до промените в Конституцията – там те са необходими, но не с това правителство и не с този проект, който е направо осмян от най-видните юристи в България, категоричен беше Агов.

Ще достигнат ли депутати на ГЕРБ за свикване на ВНС ? Могат да бъдат купени, онези, които не достигат, защото това е маниера на тази втора фаза на посткомуснизъм в управлението по олигархичен, мафиотски начин. Но дали ще се съгласят да бъдат купени в тази трескава обстановка, която виждаме как главният прокурор организира конгрес на БКП с комсомолците, които говорят на него?… Всичко може да се очаква.Но… първо, не може да се прави Конституция от правителство без доверие и второ не може по този проект, който наистина е фейлетон, коментира още той. Гешев: Наричат ни мафия, защото внесохме в тъмнината светлина Смятам, че е направо нахално в този делегитимиран парламен и делегитимирано правителство да се върви към толкова сериозна стъпка като промяна на Основния закон. Основният закон е статичен, той е основата. Това е общественият договор, както се изразява конституционалистката Катя Михайлова, възмути се политикът.

Има нужда от промяна. Може и да стане в обикновено Народно събрание, но някои неща не могат.

Първо, трябва да се реши въпросът каква е формата на държавно управление.

Второ, да се разслои властта и да се даде втора степен на самоуправление на регионите, които са европейски региони в България – 6 или 7 , колкото ще бъдат.

И най- накрая, да се извади прокуратурата от съдебната власт, защото прокуратурата е моят адокат. Тя пази правата и свободите ни. И ако прокурорите се влияят от кадрите на съдийския състав, тогава къде отиваме – отново към онази вертикала, която представлява в момента България, посочи Агов.

Според мен, ВНС трябва да се свика, за да разпусне формата на Велико народно събрание. Просто да заседава една седмица и да премахне тази много остаряла форма на управление. Пречка е, да.Пречка е, защото всичко може да се реши по друг път – чрез търсене на съгласие.То се изгражда обаче в дълъг период от време, а не на педал – под натиска на протестите, каза още той.  

Източник: Actualno.com

Прегледана: 5184

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече