Проф. Анна Кръстева: Борисов приватизира държавата, сега посяга и на конституцията

0

Незнайните автори на проектоконституцията изглеждат като дребни хора с големи страхове

Нелепите промени в конституцията не са никак случайни, те удрят фундаментите на демократичната философия и правата на гражданите. Конституциите възникват не за да дадат повече власт на властта, а за да гарантират правата на гражданите. В проекта на ГЕРБ правата на гражданите са изместени от началото в края. Явно гражданите пречат много. Незнайните автори на текста изглеждат като дребни хора с големи страхове, те мразят гражданите и президента. Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ проф. Анна Кръстева, преподавател по политически науки в НБУ.

Вижте цялото интервю с проф. Кръстева тук:

В интервюто проф. Кръстева каза още:

Проектът за нова конституция върви в посока, обратна на истинската съдебна реформа. Как може да се даде законодателна инициатива на прокуратурата – да си прави закоите, по които ще повдига обвиненията?! Това е немислимо за правовата държава. Да не говорим за недомислицата „съдбен съвет на прокурорите“. Пълна нищета на правната материя.

Дори ако погледнем преди 30 години, в самата зора на демокрацията, сега действащата конституция беше изградена и приета със сериозен коненсус, при това в още по-врящи времена. Тогава имаше 18 проекта, преди да започне конституционният дебат във ВНС. В Гърция, например, ВНС не съществува, но конституция може да се промени, ако се парафира от два поредни парламента.

Премиерът на няколко пъти беше на ръба на оставката, но кръговете около него не му позволиха да я хвърли – много европейски пари тепърва ще се разпределят, чака ни безпрецедентно усвояване на средства. Нормалната политическа логика е при 20% доверие, оставката да е факт. А ако отново спечелиш изборите, пак ще управляваш, но по други правила. Това е заслуга на протеста.

Властта народът си я взима сам. Понякога от улицата. Във всички демократични държави правото на протест е фундаментално заложено и то не може да се замества или противопоставя с удобството на един или друг.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 4982

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече