Прокурор откровено: Политици се опитват да изкупуват греховете си на гърба на обвинението

0

Предложението за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е израз и стремеж за извличане на някакви моментни и конюнктурни политически интереси, смята членът на УС на Асоциацията на прокурорите

Моето мнение и това на мнозинството от моите колеги е, че предложението за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е израз и стремеж за извличане на някакви моментни и конюнктурни политически интереси. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите.

Считаме, че е налице опасност от нарушение на върховенството на закона. Асоциацията на прокурорите в България, която е сдружението, което представлява прокурорите в нашата страна, остро, принципно и категорично се противопоставя на всякакви опити българските прокурори, следователи и служителите, работещи в системите на прокуратурата на Република България, по какъвто и да е бил начин да бъдат намесени в политически борби, противопоставяния и скандали„, категоричен бе Николов.

По думите му се забелязва в общественото пространство стремеж „някакви неудачи и проблеми в държавата да бъдат насочени към прокуратурата“.

Категорично българските прокурори изпълняват своите конституционни задължения и ние сме против политиците да измиват ръцете си, образно казано, и да изкупуват своите грехове на гърба на прокурорите„, заяви Николов.

Той подчерта, че прокурорите не са политици, имат своите законови функции и задължения и „с гордо вдигната глава и чест“ ги изпълняват.

Върховенството на закона е нещо, за което поколения европейци са се борили и са мечтали, за което хиляди идеалисти са давали живота си и това не е нещо имагинерно, това не е изпразнено от съдържание понятие, каза Николов.

Конституционната материя е нещо много сложно и представлява един много фин механизъм, който създава основните устои в нашата правова и демократична европейска държава и преди вече близо 30 години българският конституционен законодател имаше държавническия подход и визията да прецени и да осъзнае, че при съвременните условия мястото на европейската изградена по модерен образец българска прокуратура може да бъде само в съдебната система. Това е една своеобразна гаранция за автономност и за независимост„, заяви Николов.

Той каза, че българските прокурори по никакъв начин не се притесняват и не се страхуват от реформи и промени.

Прегледана: 4898

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече