Бареков вдигна завесата: Задействан е сценарий за смяна на Борисов с Христо Иванов

0

Протестът е яхнат от Христо Иванов и клакьорите на Мая Манолова. Нов месия няма да има, каквото и да ни предлагат Румен Радев и Слави Трифонов. Ще правя деца до женско. Четиримата ми синове са родени в София, но се чувстват чистокръвни пловдивчани.

Така накратко представи актуалната ситуация в момента бившият евродепутат Николай Бареков пред в. „Марица“.

– Защо сте толкова гневен на лидера на „Да, България” Христо Иванов? Очаквате ли да получите отговори на неудобните си въпроси?

Гневен съм колкото на Христо Иванов, бъдещия премиер, както го рекламират, толкова и на настоящия премиер Бойко Борисов, защото смятам, че през тези хора управлява задкулисието. А то си има имена – Ахмед Доган и Иво Прокопиев. Затова съм гневен. Подкрепих протеста от първия ден.

Но в момента, в който господата от задкулисието подготвиха сценария Христо Иванов да наследи Бойко Борисов, няма как да позволя това да се случи. Не ми се изпада в нови 10-12 години безвремие.

– Срещу какво и срещу кого всъщност трябва да се насочи недоволството на хората?

– Срещу цялото задкулисие. Правят хора като Бойко Борисов и Христо Иванов премиери, за да бъдат зависими. Те са фасадата. А задкулисието е целият този олигархичен елит, който управлява България в последните 30 години. Иван Костов създаде Иво Прокопиев, който  беше във възход по времето на Тройната коалиция, когато силният човек беше Ахмед Доган. 

В трите правителства на Бойко Борисов са само министри на ДПС и на Прокопиев. Тези на ДПС са в последното правителство – Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. А тези на Прокопиев са във всички правителства -Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Румяна Бъчварова, Христо Иванов – абсолютно доказани кадри на кръга „Капитал”.

И понеже в третия кабинет останаха само с МВР и още едно-две министерства, Прокопиев се разбунтува. Както казаха хората му в „Росенец”: Доган трябва да даде половината от баницата! Това е целият въпрос – не къде ще отиде баницата, а половината да е в ръцете на Прокопиев.

– Не се ли страхувате да говорите толкова прямо?

Страхувам се,  получих и заплахи.  Но не спирам да говоря и все се оказвам прав. Когато бях унищожен през 2014 г. от ГЕРБ и ДПС, тогава можеше да се появи на хоризонта нова партия, която оглавявах, и да помете цялото задкулисие. Те обаче се разбраха, мен ме унищожиха и вкараха в играта такъв като Христо Иванов.

Надявам се този път народът да го проумее. Но само поредният нов избор няма да реши въпроса. Нов месия няма да има.

– Ще успеят ли тия протести да сринат статуквото?

– Протестът  вече е яхнат. Стартира като спонтанен, но  Христо Иванов и платените клакьори като Мая Манолова яхнаха протеста и  всичко приключи. И стана протест на омразата, започнаха да се бият помежду си.

А в момента, в който Ламбовски обяви Христо Иванов за бъдещия премиер – а познавам Ламбовски, той говори от името на Маджо, за мен всичко приключи. (Димитър Ламбовски, бивш депутат от НДСВ,  Младен Михалев – Маджо, бизнесмен, бивш състезател по борба, чието име се свързва с организираната престъпност на прехода – бел.ред.).     

– Как тогава оценявате предложението на управляващите за нова конституция и свикване на Велико народно събрание? 

–  По принцип съм противник на смяната на конституцията през 40 години, но ако са решили да  пишем конституция, пътят е само един – Велико народно събрание, но без никакви условия, само с единствена точка – нова конституция. И хората, които се явят на избори за ВНС, да представят своите програми – каква съдебна власт искат, искат ли президентска република. 

– Какви биха били Вашите предложения за промени в конституцията? 

–  Смятам, че трябва да има мандатност – не повече от 4-5 години за един пост на висшите ръководители в държавата. И колкото по-малко тунеядци на трапезата, толкова по-добре. Според мен 120 депутати са абсолютно достатъчни, но компромисен вариант е да са 160, за да има по-голяма представителност. При население под 7 милиона няма смисъл да издържаме 240 тунеядци в парламента.

По-скоро съм за въвеждане на президентска република с най-много един мандат от 4 или 5 години. 

За кметовете може би два мандата са достатъчни, както и за депутатите.

Образователният ценз за гласуване е моя идея, открадната от Патриотите. Моята идея беше образователен ценз –  ако нямаш 8. клас, няма какво да правиш пред урните.

Патриотите опорочиха и идеята ми за казармата. Моята обаче беше казармата да е под формата на образователна и трудова повинност, най-вече за хората от малцинствата. А не млади образовани  българи да ходят в казармата – това, според мене е абсурдно. 

Един интелигентен човек може да усвои основни военни умения за военно обучение в период от две седмици например. 

– Как оценявате поведението на сегашния президент?

– Поведението на г-н Радев е крайно. Винаги съм давал за пример българския президент Петър Стоянов, пловдивчанин, който се държа изключително достойно в изключително трудна ситуация.  

След д-р Желю Желев и Петър Стоянов нивото на президентската институция се срина

Дори Георги Първанов обаче, който е от БСП и не съм гласувал за него, като президент беше на много по-голяма висота, отколкото наследниците му.

Г-н Радев се държи недопустимо остро и направи всичко възможно, заедно с правителството и премиера Борисов, да разделят българския народ, буквално да го хвърлят в бездната на конфликта.

Според мен г-н Радев прави сметки без кръчмар за втори мандат. Проблемът с него е, че той влезе доста неподготвен в политиката и около него са неподготвени хора с манталитет на военни. Президентът се капсулира, а това обърка преценката му за протеста и за народното недоволство.

– Как Презареди БГ ще участва в следващи избори, когато и каквито и да са те?

– Не сме взели още това решение. Ние сме чиста партия, която в момента функционира благодарение на държавна субсидия. Членове сме на Алианса на европейските консерватори. Бих се консултирал и с моите колеги в България и в Европа.

Засега по-скоро съм ангажиран с неправителственото движение Антикорупционен фронт, което оглавявам. Имам подкрепата на хора, които са антипартийно настроени, които искат смяна на цялото статукво.

Спокойно мога да пропусна изборите, вече съм го правил

Опарен човек съм, веднъж вече съм бил предаден от цялата си парламентарна група и много внимателно бих следил хората около мен в един политически проект.

– Има ли според Вас ефикасна формула за рестарт на държавата?

– Има, на първо място старите муцуни да отстъпят назад и да откажат да се кандидатират повече. Мисля, че г-н Борисов проявява разум и осъзнава, че повече няма да бъде премиер. Надявам се много бивши министри, депутати също да се махнат от политическата сцена, защото хората имат нужда от нови лица, от свеж въздух.

Трябва да се промени основният закон, да се промени начинът, по който функционира държавата. Звучи просто, но е сложно – държавата трябва да работи за хората, а не обратното. Т.е. цялата държава – министрите, чиновниците, президентът, са слуги на българския народ, който изкарва пари, с които живее трудно и плаща данъци.

– Откъде ще се вземат нови, неопетнени лица?  

– Не казвам, че новите лица в политиката са панацея.  Не съм политически лаик, за да говоря как ще излъчваме някакви чисти хора от граждански сдружения и те ще ни управляват. За да има успех,

хората трябва да имат възможност за честни и свободни избори, без измами.

– Като бивш евродепутат следите ситуацията в Брюксел. Успя ли пандемията да сплоти Европа?

– Всички държави по света в момента са в тежка политическа криза. Ако ЕС не се реформира, не се ориентира към гражданите, скоро ще бъде изчерпан. Една от резките стъпки, които трябва да се направят – или да се даде повече власт на Европейския парламент да управлява, или просто да се закрие като ненужен апендикс.

– Предстои ви радостно събитие в семейството. Пети син ли очаквате?

–  И да не е син, баскетболния отбор съм го ангажирал вече – с мен пак сме петима мъже. Поне до дъщеря – така отговорих преди време на въпроса докога ще правя деца. 

С гордост мога да кажа, че макар четиримата ми синове да са раждани в София, но до един се чувстват пловдивчани. Като мен!

Много е важно многодетните семейства да бъдат подкрепяни от държавата. Винаги сам съм си гледал децата, без помощ от държавата. Мария е с две висши образования, родила е три деца до момента, а държавата не я подкрепя. Задължително са нужни законодателни стъпки – държавна подкрепа за образованото майчинство.

Източник: „Марица“

Прегледана: 6059

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече