Ново 20! Петър Москов поиска новата Конституция да забрани служебния кабинет

0

Новата конституция да премахне формулировката „служебен кабинет“. От нея трябва да бъдат изхвърлени всички капани за демокрацията, които комунисти и служители на Държавна сигурност (ДС) заложиха през 1990 година.“ С тази радикална позиция излезеа лидерът на партия КОД и бивш здравен министър д-р Петър Москов. 

Според дясната формация сегашният основен закон откраднал държавата от гражданите и новата Конституция трябвало да я върне на българите.

Новата конституция трябва да въвежда задължителна пълна лустрация за всички висши номенклатурни кадри на БКП, както и за техните наследници и свързани с тях лица. Да наложи ограничения за участие в обществения и стопанския живот в страната на лица, ръководили, участвали и подпомагали дейността на комунистическия режим и репресивните му органи; Да премахне институцията Велико народно събрание, като архаична и възпрепятстваща ефективното управление; Да премахне служебното правителство като функция на еднолично и безконтролно управление на страната в период на политическа криза и при провеждането на парламентарни избори; Да извади прокуратурата от съдебната власт и да създаде ефективни механизми за контрол на законосъобразността и ефективността на действията ѝ;  Да въведе изискване за достигне на определена степен на образование като предпоставка за упражняване на гражданите на правото им на избор на държавни и местни органи и участие в допитвания до народа„. Това гласят някои от предложенията в позицията на КОД. 

Източник: „Марица“

Прегледана: 5102

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече