Владимир Береану: Тази политическа система е по-страшна и от комунизма

0

От есента Борисов вече 12 пъти е ходил да инспектира АМ „Европа“. Тоя строителен инженер ли е?! За какво ходи там? Установих – Борисов се шашка от големи машини. Убеден съм, че като дете не е имал достатъчно играчки и се е занимавал да бие другите деца. Всяка машина в момента за него е играчка. Това му е любовта – иска да кара големи машини. Сега е възможността му – напуска, става шофьор! Ще осъществи детската си мечта. Това заяви пред телевизия 7/8 Владимир Береану.

Той коментира и казуса с детски център „Биберон“, който стана обект на интерес от страна на прокуратурата. Пред телевизията по-рано собственикът на центъра Пламена Тончева заяви, че се страхува дори да изразява гражданската си позиция в социалните мрежи заради страх от репресии в родния й град Силистра.

„Имам чувството, че тази система е по-страшна дори от комунизма. Тогава хората я бяха възприели, нямаха с какво да сравняват. В момента е много по-тежко – огромна част от българите работят в чужбина, уж сме членове на ЕС. ГЕРБ изградиха една стройна система на управление, при която хората се изнудват, държат се в страх от различни местни структури. Когато използваш държавата за подобен механизъм, тя има неограничен брой възможности да тормози с институциите, които притежава. Този метод се прилага систематично навсякъде чрез така наречените структури на ГЕРБ“, посочи Береану.

Той остро разкритикува поведението на Борисов и наратива, който е изградил. Припомняме, че Борисов упорито се хвали с инфраструктурните си постижения – нещо, което е особено концентрирано през последните не просто дни, но и седмици. Днес той отново заяви, че ще раздаде пари, които ще бъдат използвани за обновяване на класни стаи.

Потискащо е това, в което се превърнахме. Не може един премиер да се занимава само с това да обяснява, че всичко е благодарение на него – той дава парите, средствата за неща които са част от държавата. Мисля, че всеки може да разбере, че пътищата на една държава са работа на държавата, който и да я управлява. Държавата се занимаваше с това – да осигурява инфраструктура. Тодор Живков никога не е правил глупавата грешка да обяснява, че БКП е дала парите„, обясни още Береану и допълни:

„Всичко, за което той говори, е задължение на всяка държава – да построиш инфраструктури, пречиствателни станции. Това даже не е свързано с политика. Това е обикновеното задължение на всяка държава“.

По думите му премиерът е изработил нова ирония. За пореден път днес Борисов излезе и заяви пред обществеността, че ще осигури оборудване на класни стаи по математика.

„Това премиерът ли го обявява? Това е абсурд. Представям си как вървят нещата в МС – Борисов е дал задача на министрите да разберат кое „‘ем е евтино, ’ем да го е направил за следващия ден”. Един премиер решава: Увеличаваме парите за образование. Министерството прилага. Премиерът не може да се занимава с оборудване на класни стаи и да го обявява като свое постижение“, посочи Береану.

Той не изключи възможността цялото поведение на премиера да е свързано с „култ към личността“.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 5689

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече