Владо Береану: Борисов е наясно, че след оставката му, ГЕРБ ще се разпадне

0

Единственото положително нещо, което произтече от цялото това безсмислено сборище на ГЕРБ днес бе, че стана ясно, че Борисов не знае какво да направи. Според мен, много скоро, по един или друг начин, той ще се оттегли от сцената. Поне за малко. Това подготвя. Той подготви вариант да подаде и оставка, въпреки че осъзнава ясно, че ако подаде оставката си ГЕРБ се разпада. Радостно е, че самия Борисов е страхлив“

Това каза пред Фрог Нюз журналистът и анализатор Владимир Береану. Той коментира оттеглянето на Севда Арнаудова, спешно свиканата Национална конференция на ГЕРБ и протестите в страната. Ето какво каза още той пред екипа на медията:

Владо Береану, Снимка: Frofnews.bg

Премиерът говори пред огромен брой членове на ГЕРБ днес. Речта му как ви прозвуча?

Основното е, че не съм чувал напоследък по слаба реч и по-слаба изява на Борисов от тази. Той наистина в момента е много изплашен. Няколко елемента се забелязват. Първо, той започна да се дистанцира от главния прокурор. Опита се да обясни, че той няма нищо общо с главния прокурор и неговото назначаване, че подписът бил на президента Румен Радев, въпреки че това е изпълняване на Конституцията. Дистанцира се от Иван Гешев, т.е. започва да разбира, че исканията за оставката на обвинител №1 очевидно са оправдани. Този опит за разграничаване за първи път го виждаме.

Второ – имаше едно много интересно изказване, че той бил най-проверявания от НАП за личните му доходи, за средствата, които той има или няма, което изразява негов страх от това да бъде разследван. Естествено, че никой не знае за тези проверки, дали са верни или не, но той държеше да подскаже, че той не е корумпиран. От това, че твърди, че е подлаган на много проверки се вижда, че очевидно го е страх от евентуално започване независими проверки на личните му финанси и личните ми авоари.

Реално той просто нищо не каза. „Аз съм готов, ама сега ще обсъждаме… Дали ще остане някакво правителство без мене, аз съм готов да се оттегля, ама коалиционните ми партньори не искат…“. То е очевидно, че не искат, защото всякакви социологически проучвания показват, че нито един от двамата, нито Красимир Каракачанов, нито Валери Симеонов, и обединени и по отделно, при евентуални нови избори, няма да влязат в управлението. Така че, това при тях е за последно. Същевременно Борисов изясни, че ГЕРБ няма никакво бъдеще при евентуални нови избори, защото единствените, с които би могъл да се коалира са Патриотите, които няма да влязат и СДС, което пък изобщо не съществува. Това, че там някакъв ръководител ходи и се прави на ръководител на нещо, което не съществува, не означава нищо.

Беше ли необходима цяла Национална конференция на ПП ГЕРБ за да бъдат казани тези неща?

Абсолютно безсмислено беше. Това беше един акт на паника. Събра едни хора набързо. Повечето от тези хора нямаха представа защо са събрани там. Това бяха работници по магистрали, собственици на разни дребни строителни фирмички, които получават пари благодарение на някакви обществени поръчки, които са подготвени от сегашното правителство. Изобщо тези хора не знаеха много-много защо са там.

Изключително вяла беше и тяхната изява с възгласите „Бойко, Бойко“. Опитваха се някои да предизвикат някакви викове, които изчезваха точно след 10-тина секунди и не бяха подети от цялата тази тълпа, която беше събрана там. Много лошо беше, че бяха събрани точно на слънце. Тези хора как са издържали изобщо. Заради това беше и толкова кратко събитието. За Борисов, който говори поне час, час и 15 минути, свикнахме с това на брифингите от извънредното положение, тук беше много кратък, понеже наистина не знаеше какво да каже. Така де се каже, остави всички врати отворени – ама може да се махна, ама може да остане правителство без мене, ама може това, може онова – очевидно е, че не знае какво да прави. Цялата тази изява е поредна проява на паника.

За първи път виждаме подобна агресия срещу журналисти и граждани. Имаше блъскане, чупене на телефони и камери, късане на дрехи. Не сме виждали подобно нещо на такива политически сбирки. Това как може да се коментира?

Това вече е изблик на отчаянието в управляващите. Очевидно е, че има част от тези, които съветват Борисов, които искат той да използва сила срещу протестиращите, срещу блокадите. Той самия го е страх от подобно нещо, защото такава ескалация ще изкара наистина много повече хора на улицата.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 6874

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече