Политически срив! ГЕРБ се срина до 14,5%, БСП има 10.4%, „Има такъв народ“ -10,26%

0

Шокиращо изследване на „Алфа Рисърч“ –  ГЕРБ се срина до 14,5%, БСП има 10,4%, а неизлязлата още на терен партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е трета политическа сила с 10,26%.

Министър-председателят Борисов се ползва в доверието едва на 23% от българите, президентът Радев – с 43%. За около 6% от българите е възможно абсурдната ситуация Слави Трифонов да бъде министър-председател. За 57,2% от българите нито една няма потенциал да се пребори с корупцията.

Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори – 39,3  на сто са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до редовния вот за парламент през пролетта на 2021 г.

В същото време, ако изборите са сега, в парламента щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, формацията „Демократична България“, ДПС, „Изправи се.бг“ (Мая Манолова) и евентуално „Обединени патриоти“, които са на кантар за влизане в следващ парламент.

Това сочи национално представително проучване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на „Дневник“ и което е направено в периода 23 – 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.

Според изследването малко над 45 % от анкетираните заявяват, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички запитани се вижда драстичен спад до 14,5 % за ГЕРБ. 

Със спад има и в доверието към БСП – 10.4% 
Трета политическа сила е все още неизлязлата на терена партия на Слави Трифонов, която събира почти колкото БСП – 10.26%
Четвърта е Демократична България с 6,7%
На пето място е ДПС с 4,5%.
Формацията на Мая Манолова има 3,2% доверие.
Обединените патриоти нямат шанс да влязат в парламента с 2,2%.
ВОЛЯ, политическият проект на Цветанов, на Васил Божков, Възраждане и други събират под 1%

Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на „Демократична България“ – или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов – 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента „Демократична България“ има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика спрямо ГЕРБ – 13% (малко над половината в столицата все още не са решили как да гласуват).

Слави Трифонов печели вота на младите – почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните показват, че заемането на ясна и категорична позиция срещу корупцията и превземането на институциите – се оценява от българите и това са лидерите и политическите сили, които получават или добавят подкрепа – като Христо Иванов (и „Демократична България“) и Румен Радев (и неговите позиции).

Останалите – дори и в опозиция (като БСП, които не заеха ясна позиция за ролята и действията на главния прокурор) губят.

Слави Трифонов, който изглежда най-пасивен, повишава малко резултата си спрямо предишни изследвания на нагласите и той явно е различаван като антисистемния играч от по-младото поколение избиратели и дори и без усилия и кампания изглежда сигурен в следващ парламент.

Въпреки публичните заричания, че нямат нищо общо с ДПС, а се освобождават от свързвани с партията министри, ГЕРБ страда от влиянието на Пеевски и Доган. Както и главния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от повечето българи.

СРИВ НА ИНСТИТУЦИИТЕ

Правителството се подкрепя от само 13,3% от българските граждани, главният прокурор – от 12, 9%, полицията – 26,5%, съдът – от 13,4%.

БЕЗ ФАВОРИТ ЗА ПРЕМИЕР 

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други – над 11% – посочват президента Радев.

За около 6% от българите е възможно абсурдната ситуация и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов от „Демократична България“, който е най-активният лидер в подкрепа на протестите, получава подкрепа от 5% за премиер, следван от Мая Манолова – също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури – 49,6% казват, че нито един политик няма да се справи.

Най-много очаквания има към президента Радев – 20,1%. Той е следван от Борисов, но с почти два пъти по-малко подкрепа – 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% спрямо лидера на БСП – Корнелия Нинова – 3,2%.

ГЕРБ – ОСНОВНИЯТ ГУБЕЩ

Като последица от нестихващите протести през изминалия месец управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и продължаващите протести с искания за оставка на правителството и доверието към тях сериозно спада. Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%).

С високо неодобрение на действията и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните смятат дори, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета.

„Демократична България“, акцията на чийто лидер Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития предизвикаха гражданското недоволство и направиха масово публичното говорене за задкулисието между управляващите и представители на ДПС, се връща на политическата сцена с увеличена подкрепа.

БСП също е губеща в момента, докато президентът Румен Радев получава подкрепа и в двата публични конфликта – с главния прокурор и с премиера. Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството – другият катализатор на гражданското недоволство – се оказва в негова полза, а половината българи не смятат, че са представени достатъчно доказателства за нея. Радев запазва висока положителна оценка и дори е еднакво желан като евентуален следващ министър-председател заедно с Борисов.

Източник: „Епицентър“

Прегледана: 7562

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече