Съдия Румен Ненков: Гешев си позволи да казва кой политик е лош и кой добър

0

Иван Гешев добави много грешки. Той си позволи изказвания да каже кой политик е добър, кой лош. Той иска хем да са магистрати, но да бъдат третирани като политици. Не може да се държиш като политик и казваш, че се засяга на независимостта му, а в същото време е и магистрат. Затова няма да бъдат уважавани. Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков, пред bTV.

Румен Ненков, Кадър БТВ

Нарушаването на Конституцията от страна на Иван Гешев, по думите на Ненков, се състои в това, че публикувал флашки и разговори, което е „абсолютно противоконституционно“.

Той не го направи, защото и той в началото на мандата си се държа като политик. И той се позоваваше на незаконно и противоконституционно събрани флашки и разговори. Сега, когато това го прави прокуратурата и то по конкретни дела, Панов трябваше да свика общото събрание на Наказателната колегия на ВКС и да каже при какви условия прокуратурата може да разкрива данни от досъдебното производство, което по Конституция и закон е закрито„, обясни бившият конституционен съдия.

На въпрос за исканата оставка на Иван Гешев, Ненков обясни, че „формално има изход, но това е въпрос, който да бъде решаван от Висшият съдебен съвет.“

Президентът като институция няма право да иска оставка на правителството и да каже, че му няма доверие. Президентът и правителството имат общи ангажименти по отношение на външната политика и националната сигурност. Той е длъжен и трябва да критикува правителството, но не може да му иска оставката“, заяви Ненков.

Всички управления , без изключения, са търсили хора на висшите постове, които са послушни. И не се учат от историята, както казва Цицерон. На послушните хора първи им режат главите. Аз си постигнах максимума без партийна подкрепа. И затова не съм взел един от трите висши поста в съдебната, каза още той.

Прегледана: 6151

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече