Нинова на дебата по вота на недоверие: Мафията се храни от страха и се пази с бухалка!

0

Лидеът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите по време на дебата по вота на недоверие срещу правителството, че корупцията е легализирана институционално и единственият изход от ситуацията е оставката на кабинета „Борисов 3“. Според нея хиляди хора днес са на улицата и протестират заради олигархичния модел на управление на Борисов, съобщава Dnes.bg.


Срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото. За последните три години корупционните скандали се увеличиха, а управляващите все повече демонстрират чувство за безнаказано. Почти всеки месец държавата се тресе от един огромен корупционен скандал„, скочи Нинова.
Тя допълни, че целта на левицата не е само да отстрани причините, но и да разгради модела, мрежата оплетена от паралелната държава, която е задушила истинската.

„Паралелната държава е стъпила на шест крака – първият от тях е, че корупцията е заложена в законите умишлено, внасят се лобиски закони, с които се защитават частни интереси. Правителството на Борисов напълно промени законодателния ред с полулегални поправки между първо и второ четене в последния момент, внесени от отделни депутати, изпълнителни на поръчки„, коментира червената шефка.

Според нея вторият крак на този модел е, че корупцията е легализирана институционално, умишлено институциите са превърнати в инструмент на корупция.

Правителството на Борисов създаде 47 органа за борба с корупцията, а резултатът от това за последните 6 години са три осъдителни присъди и 6 оправдателни„, обвини още тя.

Според Нинова третият стълб са т.нар. бушони, умишлено се назначавали не професионалисти, а хора, които слушат и подписват. „Почти няма незасегнато министерство, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури“, каза соцлидерката.

Четвъртият елемент на този модел е безнаказаността, защото нямало присъди, а само шумни акции на прокуратурата, смята тя.

Според нея петият крак на модела е пропагандата – десетки платени анализатори, политолози и социолози внушавали „величието на диктатора и липсата на алтернатива“.

И шесто – мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Това е стройно изграден и строго пазен модел и последиците са най-голяма бедност в Европа, най- големи неравенства, най-лошо образование и най-недостъпно здравеопазване“, обобщи Нинова.

Прегледана: 4329

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече