Борисов за протестиращи: На тяхната възраст ни караха да маршируваме под радиоактивен прах

0

На Европейския съвет в Брюксел българският премиер раздава подкрепа във всички посоки

Докато българският премиер Бойко Борисов участваше в срещата на Европейския съвет, българи от различни градове на Белгия се събраха в Брюксел, за да подкрепят гражданските протести в нашата страна. Те също настояха за оставка на кабинета и на главния прокурор. Българите са искали да протестират още преди месец, но чак сега са получили разрешение от властите, предаде бТВ от белгийската столица.

Без да се срещне с протестиращите в Брюксел, Борисов засегна темата с протестите във Фейсбук. Повод за коментара му стана студентът в Хага Евгени Марчев, който беше пребит от полицията и приет в „Пирогов” след задържане от СДВР.

Най-късно във вторник или в сряда ще завърши проверката на МВР дали полицаи са употребили сила при протестите, каза в Брюксел Бойко Борисов, цитиран от бТВ.

Бойко Борисов от Брюксел

Горчиво съжалявам, никога това не е било толерирано от нас”, каза Борисов относно обвиненията, че полицията е употребила сила срещу протестиращи.

Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, в Хага, в Лондон или където и да било. На тяхната възраст, когато имаше авария в Чернобил и се стелеше радиоактивен прах, ни караха да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да видят света. Време е в обществото да се проведе дебат по много теми„, каза Бойко Борисов.

По време на аварията в Чернобил Борисов е бил на 26 години и не е бил пионер с червена връзка, а преподавател в школата на МВР.

Подкрепа във всички посоки

Надявам се днес да успеем, да излезем единни, силни и да се справим с предизвикателствата, които и в момента действат, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди началото на днешните дискусии в рамките на Европейския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

От съобщението се разбира, че премиерът е подкрепил едновременно предложения, които изглеждат несъвместими. Така например, той изразил категорична подкрепа за европейските си колеги, които са за предложението на Европейската комисия занапред отпускането на европейски средства да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона в европейските държави. Заедно с това обаче той смята, че трябва да се отчитат и страховете на някои от държавите, които се противопоставят на този принцип.

До сега основната тема на разговорите е върховенството на закона и кой какво разбира под тази тема. Аз съм подкрепил всичките му варианти, но има държави членки, които се притесняват. Примерно словенският колега, който е бил вкаран в затвора от поръчкови съдии и прокурори, след това, кагато излезе, е спечелил изборите с болшинство и отново е премиер. И ми ги разказа тия работи. Как може едно върховенство на закона всъщност да унищожи човек. Други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове, забрана на аборти, малцинства„, посочи Борисов пред българските журналисти и повтори вчерашните си думи – че позицията на България е да подкрепи върховенството на закона във всичките му варианти.

Освен Словения срещу обвързването на средствата със състоянието на върховенството на закона са Унгария и Полша, чиито правителства са в конфликт с Европейската комисия по тази тема.

Надявам се да се намери компромис, за да вървим към Многогодишната финансова рамка. Отделните стълбове са важни, пандемията върлува със страшна сила, всички казват, че есента ще бъде много тежка“, заяви още премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят потвърди позицията се, че ЕС трябва да има общ медицински протокол и да се концентрира върху следващите шест месеца, когато ситуацията ще бъде най-тежка.

Важно е да има бюджет за следващите седем години„, категоричен беше премиерът Борисов преди началото на Европейския съвет. По думите му няма да има нито една държава, която да е доволна, защото като цяло парите са по-малко. Министър-председателят подчерта, че въпреки намаления европейски бюджет, средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България са запазени на същите нива. Страната ни е заявила и интереса си за участие в подкрепата, която може да бъде отпусната и за по-слабо развитите региони. „Ако се запази това, което сме договорили, мисля, че при толкова трудно взимане на решение, за нас ще е приемливо„, отбеляза Борисов, цитиран от своята пресслужба.

Премиерът посочи, че предстои тепърва обсъждане и на съотношението на европейско ниво между грантове и заеми, като към момента предложението е намаляване на грантовете за сметка на заемите с 50 млрд. евро., без това да влияе на общия размер на средствата. Борисов изтъкна още, че пазарите възприемат ЕС като прекрасен клиент.

Същевременно обаче министър-председателят подкрепи т.нар. „пестелива четворка“, които имат известни притеснения по отношение на разходването на средствата от отделните страни. „Подкрепям „пестеливата четворка“, защото нашата политикa е такава – да харчим колкото изкарваме“, заяви Борисов и напомни, че България е една от най-спестовните държави.

Продължаваме, надявам се да има решение. Ако си тръгнем без бюджет, не знаeм как ще се развива пандемията, което е опасно“, заяви още премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че БВП на ЕС спада, а това са огромни загуби за европейската икономика. „Ако сме европейско семейство, трябва да вземем решение, така че всички да са защитени и да се чувстват членове на това европейско семейство„, заяви Борисов.

По отношение на пандемията от COVID-19, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се е отразило негативно на позиционирането на страната ни спрямо другите държави в ЕС. Според Борисов е време в обществото ни да се проведе дебат по темата. „Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас“, акцентира премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги.

Материалът е от сайта Mediapool.bg

Прегледана: 5102

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече