Политолог: Протестът повтаря репликите, които суфлира Радев – няма свое лице и послание

0

Имаме тежък институционален проблем, защото Радев напусна зоната си на отговорност. В момента нямаме президент. Видяхме през 2013 г. след февруарските протести, че президентът Плевнелиев успя да превърне президентската администрация в пространство за диалог между протестиращите групи. В момента г-н Радев е страна – това е недобра ситуация в условията на протести, които Радев тласна в грешна посока, за да защити самия себе си.

Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов в коментар за Bulgaria ON AIR на нестихващите антиправителствени протести и противопоставянето на институциите у нас.


Протестът повтаря репликите, които суфлира Радев – няма свое лице и послание. В тази ситуация диалогът е труден. Имаме политическа култура, която в много малка степен включва смислен диалог„, отбеляза още той.

Доц. Гълъбов изтъкна, че по Конституция президентът не може да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. А усещането за несправедливост не било резултат само от действията на съдебната власт.

Г-н Радев си позволи да заяви, че бъдещето на България се решава на площада. Време е да се направи крачка встрани и да започне процес на изграждане на диалог„, подчерта политологът, според когото вотовете на недоверие към правителството са все по-зле подготвени.

Вместо да се насочва енергията на протеста в безплодна посока, е много важно да се разбере, че България е парламентарна република. Тласкането на страната в условия на пълна несигурност вероятно обслужва нечии интереси, но не и българските„, категоричен е доц. Гълъбов.

Той акцентира, че са в момента са заложени стратегически интереси на България и страната ни трябва да има пълноценно работещо правителство.

Г-н Борисов е доказал, че знае какво означава национален интерес и в определена ситуация би могъл да се оттегли, за да може това правителство да свърши работата, за което е избрано„, посочи още събеседникът.

Колегата му доц. Петър Чолаков заяви в студиото на „България сутрин“, че за момента диалог не се получава. Това, което прави Борисов, е да печели време с оставките на министри, смята той.

Въпросът е дали обществото може да търпи повече едно такова управление. Виждаме, че вече десетки хиляди се включват в протестите, вчера излезе информация за 60 хиляди души„, каза още той.

Политологът изтъкна, че сега не е моментът да се каже кой ще оглави политическата обстановка в страната. Той подчерта, че това, което обединява гражданите на протеста, е общото възмущение към ГЕРБ.

Материалът е на Dnes.bg

Прегледана: 5193

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече