Проф. Ал. Маринов: Мутризацията на управлението е видима

0

Липсата на достатъчно доказателства е причина президентът Радев да не поиска оставките на съветниците му, които са разследвани от прокуратурата. Мутризацията на управлението е видима“, заяви пред БНР проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет при президента.

Той уточни, че става дума за манталитет на упражняване на властта, а не толкова биографична характеристика, макар че, според него, и такива хора има във властта.

Множество факти, свидетелства и материали, които го доказват. След като държавата може да се управлява с такива способи и народът може да се ограбва по такъв начин, значи преходът не е приключен. Всичко това, според мен, искат гражданите да приключи. Това означава изразът „Мутри вън„, обясни проф. Маринов и добави, че мутрите са лица, а мафията е начин на организация на властта – срастване на престъпността с властта.

В предаването „Неделя 150“ той заяви, че обединението на нацията трябва да е около ценности и основни правила на съвместното ни съществуване, които са записани в Конституцията:

Именно погазването на върховенството на правото, на отговорностите и правомощията на институциите предизвика гнева на гражданите. Гражданите не излязоха, за да защитават личността Румен Радев. Те видяха в „нашествието на варварите“ смъртна заплаха срещу конституционния ред и демокрацията в България„. Според него прокурорска акция в сградата на президентството е демонстрация на груба сила, „израз на убедеността на главния прокурор, че над него е само Бог“.

По думите на председателя на Стратегическия съвет при президента независимостта на съдебната власт се разбира „от някои хора“ като възможност за безконтролно нарушаване на Конституцията и законите на страната:

Не може да има власт с такава независимост, която да я поставя над Конституцията и законите на страната„.

Проф. Маринов заяви, че липсата на достатъчно доказателства е причина президентът Радев да не поиска оставките на съветниците му, които са разследвани от прокуратурата.

Прегледана: 5923

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече