Бойко Мишото сърце възпира COVID-19, докато народната дисциплина е на самотек!

0

Оказа се, че успехът срещу коронавируса има един бащица, а провалът – 7 милиона виновници

Доживяхме го! Банкянският лъв Бойко Методиев Борисов, който с голи ръце ни пазеше от коронавируса цяла пролет за ужас на неверниците и въздуха в Европа и света, най-после намери виновник, задето заразата се увеличава драстично сега.  Причината е българският народ, който не спазвал мерките. Добрият либерален премиер давал възможност на всеки да живее както поиска, но хората не проявявали съвест. „Всеки има право сам да се прибере вкъщи. Защо трябва да го задължа? Всеки може да се заключи и да стои там. Това не е забранено. Всеки може днес да отиде, за се прибере. Защо искате със заповед да го забраним? Ми, пазете се! Не се скупчвайте, дезинфектирайте!“ , рече тия дни този човек.

Ако някой още не е разбрал, ние сме най-либералната държава на света, в която  на хората се дават изключителни права и свободи. З ада не се стигне до анархия ,водеща става личната отговорност, но я няма, поради което търпим поражения.

Има новина след това изказване, същевременно и няма. Знае се, че противодействието срещу коронавируса от месец е оставено на самотек. Известно е също, че гьонсуратлъкът никак не е чужд на премиера – в нрава му е да се изсули, след като лично разреши кръчмите и мачовете. Но новото все пак е, че има пряко посочен отговорник в битката срещу коронавируса занапред – народът. Ако не вървят нещата, не търсете Борисов, ами помислете за собствената си съвест и поведение. Бай ви Ганя тия дни е мениджър от либералните учебници – не замахва с пръчка, разчита на самодисциплина, иска хората сами да я култивират.

Някои ще го нарекат демагог, политолозите може да припознаят „ситуационен политик“, а народът – „фурнаджийска лопата“.

В началото бе нуждата от категорично затваряне на всичко. Изискваше го не само опазването на човешкото здраве, но и политическата целесъобразност – новините от държавата без карантина бяха лоши, започнаха да се налагат масови ограничения в ЕС. След като всички страни го правят, няма как незначителната България да се изключи, не сме Швеция. Ами ако недай Боже станем като Италия?! И на една четвърт да станем, всички щяха да скочат срещу управлението, че не е взело мерки. Затова България предприе рестрикции, следвайки политическия мейнстрийм, в който акцент бе здравната грижа. Но гласовитата част от българското общество бе против, а Борисов нямаше смелост да застане срещу нея. Криеше се зад хората но Националния оперативен щаб.

Повечето българи подкрепяха НОЩ, но противниците му бяха тъй шумни, че от лъвското банкянско тяло изскочи мише сърце – не посмя да заеме позиция в лично качество.

Война е, каквото каже НОЩ, това ще е, всички държави ни сочат за пример, поздравяват ни..“, редеше той, приклекнал зад гърба на щаба и измисляйки триумфи. А един достоен политик щеше просто тихо, но твърдо да се изправи срещу безумството – „Решението е мое, съобразявайте се!“. Още повече, че България въобще не прие крутите ограничения, характерни за другите държави. Най-лошото е, че двоякото поведение на премиера насърчаваше недисциплинираността на хората, срещу която реве сега.

Факт е обаче, че Борисов лично допусна сборищата.

И не се коригира, когато видя, когато видя, че е сбъркал. После заразените започнаха стремоглаво да растат, болниците да се пълнят, да се правят нови съвещания.. И за пореден път премиерът не пое лична отговорност. Виновни излязоха „специалистите, които твърдяха, че с топлото време вирусът ще изчезне – да си хвърлят дипломите!“.

Процесът протичаше с дистанцирането от цирка на шефа на Щаба генерал Мутафчийски.

Така стигнахме до днес, когато новозаразените са пет пъти повече дневно в сравнение с март, болниците са четири пъти по-пълни, а по-смелите лекари проявяват дързостта да кажат, че се разболяват млади хора, причината за което са мачовете и дискотеките.

Дискотека в Благоевград, снимка: blagoevgrad.eu

Но кой е виновен? Ясно е – народът. Защо няма да се вземат нови мерки? „Защото 40% от българите не вярват, че има вирус“, отчете премиерът.  Щабът искал да се затваря всичко пак, ама Борисов не го питал, тъй като цари народовластие.

А всъщност причината да не се вземат нови мерки не е демокрацията, а просто защото другите държави от ЕС не правят така. Тече туристически сезон, икономиката става приоритетна пред здравето, за добро или зло – политическият менстрийм е друг. Борисов пак се пуска по него, отново бягайки от отговорност.

Ето това е фурнаджийската лопата! – хвали се гръмко, че всички го сочат за пример, но се кахъри, когато никой не го сочи за пример, намира виновници и никога не е замесен лично.  А истината е, че вината е лично негова, след като отвори стадионите и дискотеките и заразата пламна отново именно от там.

Очаква ни още демагогия. Тия дни се изказа и здравният министър Кирил Ананиев. Той рече, че ако заразените се увеличат над 200 души, ще се преосмислят мерките. Същото обещаваше и ако станат над 100 души на ден. После уточни ,че вече не НОЩ, а областните щабове ще решават за нови мерки. Това е поредната смъкната отговорност от премиера, защото върху решенията на НОЩ влияеше той. Сега вече байчовци и лели по места ще са поименно виновни при провал, а успехът, разбира се, ще има един бащица. Такъв е животът в условията на самотек.

Автор: Николай Иванов

Източник: в. „СЕГА“

Прегледана: 6967

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече