„Осемте джуджета“ 2: Специализираната прокуратура фабрикува документи и злато изчезва в двора й

0


„Значи, това не е Специализирана прокуратура, това е специализирана престъпна група. Те си фабрикуват каквито искат документи.“

Това казва Илия Златанов, собственик на „Изамет“, във втората част на разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“. В нея продължава неговият разказ как е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи – синът му Явор Златанов няма да бъде включен на хемодиализа, както и че животът му е бил застрашен. От обясненията му се разбира още, че златото, което прокуратурата изземва при ареста на Явор Златанов през юли 2019 година, изчезва и са му представени документи от прокуратурата, според които златото е купено от Виена.

Два дни след появата на първата част, от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали за проверка. Във вторник, 30 юни, авторът на разследването Николай Стайков беше извикан на разпит по образуваната предварителна проверка. В сряда главният прокурор Иван Гешев коментира, че не се притеснява да проверя „осем джуджета и 10 малки негърчета“.

От новия клип става известно, че на повторната покана за разговор с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров (Пепи Еврото), потърсен в ресторанта „Осемте джуджета“, той отказва с мотив: риск от коронавирус. В новата серия се появяват още адвокат Магдалена Мончовска, която е препоръчана от Петров на Златанов, и нотариус Весела Ивчева.

Клипът, дълъг 17 минути, завършва с обещание за още една серия. В края на видеото се включва дъщерята на Илия Златанов – Пролетина.

Как един кашон злато изчезва

Златанов разказва, че се среща с Любена Петрова (съпруга на Пепи Еврото), която го уверява, че документите за иззетото злато са намерени. Тя го праща в специализираната прокуратура.

„Влязох, към осем часа ми казаха да влизам в Специализирана прокуратура, ама да ви кажа в Специализирана прокуратура влязох като в църква. Свободен вход, на юнашко доверие, никой не те проверява за оръжие, за карта. Влязох и чакам при деловодството. В 10 без 15 ме качиха на третия етаж пред офиса на Франтишек, Там бяха адвокат Мончовска, адвокат Цветкова, и някакъв дежурен прокурор, който смотолеви някакво име“, разказва Златанов.

По думите му златото е било в два кашона, липсвали са 52 монети и около 5 килограма злато. Златанов подписва документи. „На една количка този, дежурният прокурор ги качи, тръгнахме, аз слязох с пътническия асансьор, той слезе с другия, излязохме на двора, Любена влезе с джипа като у тях си в в двора, направо на двора, качиха и двете кашончета и изчезна. И след това нито ми вдига телефон, нито ми пише, нито се обажда“. Във видеото са показани скрийншотове от комуникацията им.

„В прокуратурата си имат механизъм за съставяне на фалшиви документи. Откъде намериха фактури на мен, намериха на мое име, че съм купувал златото от австрийски дилър? Ха, кажете? Значи, те си ги фабрикуват“, казва Златанов. В клипа е цитиран синът на Златанов – Явор, който твърди, че иззетото злато е негово и той има документи за него, които засега няма да показва. Отговорите му са получени по мейл.

В прессъобщение от Антикорупционния фонд пратиха приемно-предавателните протоколи. Потърсен от фонда, прокурор Франтишек е отказал коментар.

„Измамената камила“

Златанов започва разказва си с това как е извикан в Правителствена болница, където се среща с нотатиус Весела Ивчева и адвокат Даниела Коцева. Те искат от него да подпише документи, с които да прехвърли дяловете си. Златанов иска авансово да му преведат определена сума, както и екземпляр от документите, но получава единствено уверение, че ще му бъдат пратени впоследствие.

„Нотариус Ивчева пак пита: „Господин Златанов, ще подписвате ли?“ Аз мълча. Те казват: „Кажете ще подписвате ли, ако няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, вика, да си ходя“. И тогава Коцева изсъска: „Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?“

Тогава Златанов подписва (във видеото е показан протоколът). „Сега, най-интересното е, че аз продавам дялове на Кристиян Христов, а протокола го подписва Любена Петрова. Обаче аз подписах протокола, къде е Любена, къде е Любена, Любена си офейкала. И така и тоя протокол не е подписан. Така аз разбрах вече, че съм измамената камила.“

Пред Антикорупционния фонд нотариус Ивчева коментира, че всичките й действия са били съобразени със закона и че посещенията в болница са честа практика.

Последната среща на Златанов с Каратиста, Любена, адвокат Коцева според него е в офиса на Коцева на седми април. На нея той е обвиняван, че е измамник. По думите му той ги пита защо не е получил половината от златото, както са се разбрали, на което Любена Петрова, цитирана от Златанов, му отговорила че: „трябва да дадем на голямото, на пълното момче, демек за Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета, трябва да дадем на Франтишек, и какво остане, ще го делим после“. Тя му показва пистолета си, който винаги носела, и му казва, че трябва да е благодарен, че е жив. Впоследствие той решава да замине и на 12 април отлита за Амстердам.

Видео към материала:

https://www.facebook.com/watch/?v=559166788293134

Източник: в. „Дневник“

Прегледана: 5737

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече