Мартин Димитров: Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите избори

0

Димитров изрази съмнение, че коронавирусът може да отложи предстоящите избори

Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите парламентарни избори, но за да не се наложи да се стига до това, е добре още сега и в България да се приеме дистанционен способ на гласуване“. Това каза пред БНР икономистът и бивш депутат Мартин Димитров във връзка с писмото, изпратено от клуб „Просперитет“ до премиера Бойко Борисов, в което изразяват притеснение за парламентарните избори през 2021-ва година.  

„Каквото и да се случва, така ще бъде осигурено на хората участие в изборния процес“, уточни той и добави:

„Никой не знае кога и доколко ще бъде овладяна епидемията от Covid-19 и поради това в европейските страни има дистанционен способ на гласуване – електронно или по пощата“.

В предаването „12+3“ Димитров коментира, че с гласуване по пощата ще бъдат спестени много разходи и ще се увеличи драматично изборната активност, защото ще улесни изборният процес в чужбина, където има милиони българи.

Гласуването по пощата трябва да бъде направено така, че да има контрол – с получаване на код, който да бъде отбелязан при самото гласуване, така че да има идентификация на лицето, което подава гласа си по този начин. За да може след това лицето да провери дали неговият глас е бил отчетен“.

Димитров посочи, че „Демократична България“ има написан законопроект за гласуване по пощата.

Според него сега е моментът за този дебат, защото, ако се изчака още, много представители на управляващите и на ЦИК ще кажат, че много искат да направят това, но изборите наближават и няма време.

Прегледана: 5133

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече