Нинова избухна: Време е лявото да се обедини срещу модела на управление на България

0

Нинова обобщи, че правителството е предлагало кредити, вместо безвъзмездна финансова помощ за най-засегнатите от кризата

„Време е лявото да се обедини. Назряло е много сериозно усещане, че лявото трябва да се обедини срещу статуквото и срещу модела на управление на България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Актуално“ по БСТВ.

„Изключително съм удовлетворена от дискусията за бъдещето на лявото. Над 30 партии и НПО-та се събрахме и седнахме на една маса, въпреки че през годините сме имали сложни отношения.

Всички противоречия бяха забравени, говорихме за общи действия. Този форум не остана просто кръгла маса –ангажирахме се всяка партия да излъчи свой представител и по секторни политики да изработим общи позиции и действия.

Предстоят ни секторни срещи, в които да разговаряме професионално. Това прерасна в диалог, в сътрудничество и отворен формат – могат да се присъединяват и други формации към нас. Има необходимост от единни действия вляво за промяна на модела на управление“, заяви Нинова.

По отношение на коронакризата и мерките на правителството, Нинова потвърди категоричното си мнение, че управляващите не са се справили със социалноикономическите мерки. По думите й голяма част от предложенията на БСП, фокусирани в грижа за хората, икономиката и местното самоуправление, са били отхвърлени, а тези, които са били взаимствани от левицата, са били приложени лошо.

Нинова обобщи, че правителството е предлагало кредити, вместо безвъзмездна финансова помощ за най-засегнатите от кризата. Вместо еднократна помощ за домакинства, управляващите са предложили само кредити.

Тя припомни за решението, взето във връзка със земеделското производство и подпомагането на земеделските производители чрез налагането на продукцията им в търговските вериги: „Вдигна се много шум, но при първата забележка от Брюксел правителството отстъпи. Взеха хубавата идея, опорочиха я –резултат нямаше. Найтежките последици са социално- икономическите и те тепърва предстоят“.

Нинова припомни, че е било отхвърлено и предложението за намаляване на ДДС на храни и лекарства, което по думите й е щяло да помогне най-много на хората с ниски доходи и на възрастните. Тя подчерта, че БСП има план за излизане от кризата и търси одобрението на обществото: „Ние предлагаме решения, търсим одобрението на обществото. Наесен ще бъде изключително тежко, ако не се вземат мерки сега“, заяви Нинова.

Прегледана: 5149

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече