Фалстарт на закона за хазарта на Симеонов: Депутатите отказаха да затворят казината

0

Управляващите от ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на своя коалиционен партньор „Обединени патриоти” да бъде рязко намален броят на действащите казина и игрални зали в страната, съобщава Pirinsko.com.

Патриотите предлагаха местата за хазарт да действат само в 5-звездните хотели, големите курорти и в близост до граничните пунктове на страната. Депутатите на Бойко Борисов обаче подминаха скандалната инициатива на своите съюзници на първото четене на законодателните промени, което премина днес в пленарната зала.

За“ това да се залага само в петзвездните хотели и по границата гласуваха едва 22 депутати. Законът не беше подкрепен от останалите 127 „въздържали се“ и четирима „против“.

Снимка: pixabay.com

На предложенията на Валери Симеонов се противопоставиха и народните представители от БСП, които намекнаха дори за лобизъм в предложенията на НФСБ.

Тези изкуствени рестрикции ще доведат до вихрене на нелегалния хазарт и до онлайн залаганията„, предупреди депутатът от левицата Николай Тишев. Още преди гласуването срещу проектозакона на Валери Симеонов остро скочи игралната индустрия, както и повечето футболни, волейболни и баскетболни клубове в страната, които така щяха да бъдат обречени на орязано финансиране.

В същото време сериозно ще се разрасне хазартната дейност на държавния спортен тотализатор. Сред организираните от него хазартни игри бяха включени залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, спортове и викторини за знание.

ГЕРБ обясни подкрепата, която оказватна държавния хазарт с това, че 1/3 от приходите му отивали за развитието на българския спорт. Одобрено беше предложението на съществуващата Държавна комисия по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

„Вие шегувате ли се с българския парламент, никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате“, обвини червеният икономист Румен Гечев управляващите. – „И в Африка няма такъв цар на хазарта“, ядоса се депутатът. За него законът е безсмислена операция, защото нямало да има ефект в бюджета.

Прегледана: 3671

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече