Станишев: Искам БСП да се държи като бъдеща управляваща партия, а не като заядлива опозиция!

0

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев направи политически обзор на процесите в страната през последните месеци, като постави сериозен акцент върху настоящето и бъдещето на БСП. В тази връзка той уточни, че Корнелия Нинова не е права в твърдението си, че той е бил предложил кръгла маса с ГЕРБ.

Това заяви за Още от деня Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти и евродепутат. Той поясни, че е предложил да се проведе национална дискусия с браншови и синдикални организации за подкрепа на икономиката. Председателят на ПЕС беше категоричен, че позицията му винаги е била, че ГЕРБ са опонент на БСП и желанието му е партията да бъде солидна опозиция и да представя алтернативни решения, предаде БНТ.

По тази причина е нужна национална дискусия с всички, които имат отношение към този проблем. За отпускането на парите, които се предвиждат за страните членки на ЕС от Европейската комисия, ще се изисква национален план за икономическо възстановяване. Станишев попита дали искаме този план да бъде приет бюрократично, разработен от министерствата и одобрен само от МС, или искаме той да е максимално консенсусен. БСП има възможност да инициира дискусия, да предложи свои мерки.

„Искам БСП да се държи като бъдеща управляваща партия, а не като заядлива опозиция“, бе категоричен Станишев. По думите му

Правителството няма достатъчен капацитет да анализира нуждите и да набележи цели в синхрон с европейските.

„На Националния съвет на БСП беше направен опит едно решение на подпис за насрочване на датата на прекия избор, за провеждане на Конгреса, да бъде прегласувано без дискусия. То беше отхвърлено от Националния съвет. Този опит беше противоуставен. Освен това от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова беше прочетен доклад – съчетание от анализ за това какво се е случило за три месеца, мерки, които са предлагани от парламентарната група и потенциални мерки, които биха могли да бъдат дискутирани“, обясни лидерът на ПЕС.

Станишев призна, че досега не се е случвало доклад на председателя на НС да бъде отхвърлен, но подчерта, че в документа не са се съдържали смислени предложения: „Всъщност Националният съвет отказа да бъде гумен печат за импровизирани инициативи, недостатъчно премислени.

По отношение на подписката, която трябваше да се инициира от БСП, той заяви, че не е срещу такава идея, но иска да види план. Той беше категоричен, че не е представено никакво конкретно предложение за какво е подписката, какъв е времевият хоризонт, колко подписа искаме да съберем, „защото аз не искам БСП да изглежда смешна“.

„Като председател аз съм този, който инициира подписка за свикване на референдум и ние за 3 месеца събрахме над 750 000 подписа. Това беше едно огромно усилие с много ясен план и много ясни ангажименти – наши като партия, на коалиционни партньори, и общуване с гражданското общество, защото излязохме на улицата 2011 година.“

По думите му сега БСП е в ситуация, в която половината от конференциите не са проведени и през летния период трябва да бъдат приключени, за да има легитимен конгрес и да се приключи цикълът отчети-избори, който беше прекъснат от коронавируса.

И най-странното е – това не го бях виждал в историята на БСП, а аз от доста време съм член на Националния съвет, ръководството да инициира проваляне на кворума. Защото изведнъж половината Изпълнително бюро и много от хората, които твърдо подкрепят тази линия, която е на председателя на НС, си тръгнаха и Националният съвет не можа да вземе решение по ключови въпроси – като да приеме отчет за разходите на партията последната година и бюджет за тази година, заяви лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП.

Материалът е публикуван в сайта „Dunavmost.com“.

Прегледана: 5191

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече