Общество и политика: Лодката на властта се клати, ГЕРБ се рони

0

Недоволните от водената от централното ръководство политика стават все повече

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подметна, че ще има „проветряване” в партията и нови лица в листите за предстоящите парламентарни избори. Дали самият той иска това или не, е друга тема, но е безспорно, че куп обстоятелства му го налагат. Заявките, макар и все още с половин уста, на бившия втори Цветан Цветанов за нов политически проект, гарнирани с разкритията на избягалия в Дубай Васил Божков, видимо изнервят Борисов и обкръжението му. И не само тях – активистите и членовете на ГЕРБ по места също са обезпокоени. В този смисъл са съвсем логични броженията и бунтовете, които започват да припламват тук-там, съобщава в. „Банкеръ“.

След отстраняването на Цветанов от всички постове в партията и държавата, Борисов беше принуден да направи реорганизация в ръководството на ГЕРБ, като прехвърли неговите пълномощия и отговорности върху Изпълнителната комисия. А преди местните избори бяха низвергнати и някои от приближените му кметове, общински съветници, координатори и местни шефове. На техните места бяха сложени нови хора, някои от тях съвсем скорошни партийни членове, привлечени най-вече от възможностите, които дава една формация на власт. Интересна е например историята със сегашният областен координатор на структурата в Плевен и неуспял кандидат за кмет Мирослав Петров. Появил се от нищото в местната организация, но зад него стояха Изпълнителната комисия и лидерът на ГЕРБ. С такъв гръб той очевидно се е почувствал всевластен и нямаше как да не влезе в конфликт с ръководството на местната структура – все хора, доказали през годините лоялността и верността си. Но в замяна получиха скоростно изключване от партията, която те са създали, защото се осмелиха да изкажат недоволството си от действията и интригите на новия любимец на централното ръководство.

Такъв ход в момент, в който управлението е нестабилно и разклатено, едва ли е най-адекватния. Той отстранява проблема, но не го решава.

Защото същите тези лоялни местни активисти, обидени и унизени, ще потърсят реализация другаде. Подмяната на старите изпитани кадри с новопоявили се кариеристи не се е отразила добре на нито една партийна организация.

Вторият фактор, който играе роля за броженията в ГЕРБ, несъмнено е Цветан Цветанов. Те в някаква степен се подклаждат от него. „Шансовете му в политиката не са много големи – като обаяние, но като енергия и способности в партийното строителство той не е за подценяване. Няма шанс да направи пробив, но има сериозни шансове да навреди на ГЕРБ“, смята политологът Първан Симеонов. Години наред Цветанов потушаваше локални конфликти, като отиваше на място и успяваше да успокои враждуващите страни. Този му подход явно не е забравен от структурите, които го сравняват със сегашните груби и резки действия. А и бившият втори се явява в някаква степен възможност за недоволните да започнат на чисто.

Не на последно място всяка формация, освен хората, влезли в нея по убеждение, има и своята клиентела. Сега тя е разколебана, заради корупционните скандали, които трещят един след друг и силно клатят лодката на властта. Записът със скандалното изказване на земеделската министърка Десислава Танева, в което приканва земеделските стопани да си мълчат за измамите в сектора, за да не ни спрат европарите, е направен преди около месец. Но се появи точно сега, когато пиарката на Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, се е оплела в обяснения за скъпите имоти, които притежава със съпруга си, като и двамата са на държавни заплати. Разкритията за луксозната й къща в Бистрица, заедно със скъпия апартамент, пък се появиха веднага след атаката на Божков срещу нея, че ежемесечно е посещавала офиса му. Всичко това се навързва някак си и освен че удря по имиджа на Борисов и ГЕРБ, плаши обикновените гербаджии по места. Те се чудят дали да се спасяват с бягство или да изчакат, за да видят няма ли поредната буря да се размине.

Една част от редовите членове обаче са възмутени и от друго – по върховете са се разигравали огромни пари и луксозни имоти, а до тях в провинцията са стигали само трохи. Не става дума за няколкото местни велможи, галеници на властта, а за „пчеличките“, които изнасят на плещите си изборните победи на партията.

Всъщност и едните и другите са притеснени, че властта може да се сгромоляса и отломките да ги затиснат. Дилемата за тях е дали да побързат да се разграничат от компрометираното управление на страната или да продължат да се държат за чучурчетата, които капят по места благодарение на сегашната власт.

Очевидно Бойко Борисов и близките до него усещат тези колебания в низините и се опитват да компенсират евентуалните загуби в жива сила преди парламентарните избори като ударно приемат нови членове на ГЕРБ. От къде ги взимат и как точно ги привличат, не е много ясно. Но целта сякаш е да не проличи роненето на партията и да се поддържа илюзията, че това е същата силна и единна формация от преди няколко години. Само дни след напускането на 48-те стари партийци от местната структура във Видин, като „корпус за бързо реагиране“, представителите на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев и Красимир Велчев скоростно раздадоха 234 партийни книжки.

В Благоевград, където предстоят частични кметски избори, тъй като съдът прекрати предсрочно пълномощията на независимия кмет Румен Томов, също тече мобилизация за реванш. Тези дни областният координатор на ГЕРБ и евродепутат Андрей Новаков се похвали, че само за последните месеци в 14-те общински структури на Благоевградска област са приети 204 нови членове. Най-много били желаещите да членуват в партията в общините Благоевград и Петрич.

Новаков е нов областен координатор, назначен от Бойко Борисов след като Атанас Камбитов загуби на местните избори миналата есен. И по всичко личи, че е решил да се докаже пред партийния водач като мобилизира всички сили, за да си върне ГЕРБ кметското място в областния град.

Така или иначе, трудни времена предстоят за управляващата партия. От една страна, нейната върхушка вече влезе в безкраен обяснителен режим заради нескончаемите корупционни скандали. От друга – недоволните от водената от централното ръководство политика стават все повече.

Материалът е на в. „Банкеръ“.

Прегледана: 5628

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече