Тревожно! Девет жени вече за загубили живота си по време на двумесечната изолацията

0

По време на двумесечната извънредна ситуация у нас заради коронавируса случаите на домашно насилие са се увеличили с 12%, а девет жени са загубили живота си. Последният случай е на 41-годишна жена, пребита от приятеля си в Плевенско. По време на карантината други 8 жени също бяха убити от партньорите си.

Това На 25-ти май последната жертва е приета в болница в Плевен. По данни на МВР скандалът между двамата е породен от ревност и започва след купон в село Рибен, предаде БТВ.

На следващия ден майката на извършителя подава сигнал в полицията, че синът ѝ е пребил приятелката си. Жената е намерена в безсъзнание. Откарана е в болница в кома с изключително тежки травми. Приятелят ѝ e задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасянае на тежка телесна повреда. Пробите показват, че е употребил алкохол и наркотици. Той е  криминално проявен и „много добре познат на полицията“, казаха от РУ-Плевен.

Последните данни показват, че от избухването на епидемията от коронавирус насилието срещу жени и деца, особено домашното, се е увеличило. Във Франция се наблюдава нарастване с 30% на случаите на подадени сигнали за домашно насилие от влизането в сила на мерките за изолация. В Кипър телефонните повиквания към подобна гореща линия са били с 30% повече, а в Белгия с цели 70%, допълва тя.

В Белгия, Франция и Испания бяха проведени кампании за повишаване на осведомеността, популяризиращи механизми за предупреждение, които дават възможност на жените да търсят помощ в аптеките. Предоставени са хотели и празни сгради, като алтернатива на центрове за подслон. В България омбудсманът Дияна Ковачева предлага промени в Наказателния кодекс и търси подкрепа от правосъдното министерство. Промяната се състои в премахването на системния характер на наказанието при домашно насилие. Актът да се наказва от първия път, а не чак след три последователно регистрирани опита. Според мен би трябвало да се приеме тази промяна, защото убийство може да стане и от първия път. Защото сега домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Прегледана: 3366

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече