Прокуратурата нахлу в офисите на Божков и иззе множество артефакти от частната му колекция

0

Обвинението твърди, че частната колекция на Божков е с незаконно придобит произход – през чужди аукциони

След поредицата от разкрития за властта, които бяха направени от бизнесмена в изгнание Васил Божков, Прокуратурата направи пореден ход срещу хазартния бос. При мащабна акция са иззети множество артефакти от офисите на бизнесмена и колекционер, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Ето какво съобщи прокуратурата за действията си, като го придружи и с множество снимки:

„Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата. В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

Снимка: БГНЕС

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Специализираната прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети.“

В офисите на Божков са открити „хиляди“ предмети, а едва около 200 са били регистрирани по реда на закона и са законна частна колекция, обясни още вчера прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

Прокурорът уверява, че за съхранението прокуратурата се консултира с най-добрите експерти в страната. Ценностите се съхранявали в Националния исторически музей.

„Съхраняват се по предвидения ред, за разлика от обвиняемия Божков, който категорично не ги съхранявал по правилния начин. Това се потвърди категорично. Ние показахме и снимки как сме ги заварили. В кашони, включително и със земна маса. Надписани с прякори на лица, които се занимават с иманярство“, добави Кънев.

За частната колекция на Васил Божков прокуратурата твърди, че има данни и доказателства, че тя с незаконно придобит произход – през чужди аукциони в Германия, Швейцария и Англия. 

Малко по-късно Васил Божков реагира с нова публикация във „Фейсбук“. Той твърди, че акцията в офисите му не е от днес, а прокуратурата показва кадри от февруари. Освен това обвинява органите, че са принуждавали служителите на фондация „Тракия“ да вадят антики от хранилищата и да ги слагат на земята, за да изглеждат занемарени и несъхранявани по надлежния ред.

„Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела.“, написа Божков.

Прегледана: 3776

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече