Скандалният „Списък на Бобокови“ се оказа извадка от книгата на Григор Лилов „Най-богатите българи“

0

Главна прокуратура предостави на медиите списък на богаташи, преписван от книга на журналиста Григор Лилов. Това твърди Иван Бакалов в социалната мрежа. Извадки от книгата „Най-богатите българи“, публикувани от e-vestnik.bg, показват точното съвпадение на цифрите.

След ареста на братя Бобокови, прокуратурата представи на медиите сензация – списък имена на емблематични фигури на прехода, срещу които са изписани парични суми, както се твърдеше в официалното съобщение. Списъкът бе иззет при обиск от дома на Атанас Бобоков.

Това би трябвало да бъде доказателство за престъпна дейност на двамата братя бизнесмени. Списъкът според прокуратурата е правен на гърба на снимка. Срещу всяко име има отбелязани големи суми с милиони, обясняват от прокуратурата. Няма повече пояснения какви са тези суми и каква връзка имат с обвиненията за внос на опасни отпадъци.

 Оказва се, че числата се преписани едно към едно от книгата на журналиста Григор Лилов „Най-богатите българи“. Тя има два тома – книга първа и книга втора, всяка по над 500 страници, издадени 2003-2004 г.

Имената и числата към тях в списъка са преписани от книга първа, която обхваща данни до 2003 година.

https://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Lilov_Gergov.jpg
Снимка: Е-vestnik.bg, от книгата „Най-богатите българи“ за братя Бобокови

От книгата „Най-богатите българи“ за Георги Гергов.

Тоест, прокуратурата разпространява списък отпреди 17 години, писан като бележки по книга и го представя за някакво доказателство за престъпна дейност.

Читателят може сам да направи сравнение между данните за отделните милионери от книгата на Лилов и списъка, който разпространи прокуратурата.

В книгата на Лилов има кратка биографична справка за съответния бизнесмен, политик, известна публична личност или слабо известен бизнесмен, научаваме от e-vestnik.bg. Към справката са дадени списък на негови фирми, които при някои като Васил Божков изпълват повече от една-две страници. И накрая на текста за всеки богат българин има заключение от Григор Лилов „Оценка на богатството”, изписана в милиони левове или милиони долари.

И ето какво се вижда от „Най-богатите българи“ на Григор Лилов, книга първа, оценка на богатството:
Георги Гергов – 35-40 млн.
Гриша Ганчев – 150-200 млн.
Дарина Павлова – между 15 и 150 млн.
Сашо Дончев – близо 50 млн.
Радосвет Радев – над 100 млн.

Лора Виденлиева – 30 млн.
Емил Кюлев – около 350-400 млн.
Тихомир Каменов – около 100 млн.
Валентин Златев – 150-200 млн.
Атанас Тилев – 45 млн.
Алексей Петров – над 150 млн.

https://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Spisak_Bobokovi.jpg
Снимка: E-vestnik.bg, от книгата „Най-богатите българи“ за братя Бобокови

И т. н. тези имена и числа напълно съвпадат с имената и числата от списъка иззет от дома на Атанас Бобоков. Дори за самите Бобокови Григор Лилов е написал оценка за богатството им – над 60 млн. В списъка пише: „ние – над 60 млн.“, като „над“ е написано със знак >, не с думи.

Списъкът без всякакво съмнение е преписан от тази книга. Числата съвпадат точно, само за Емил Кюлев вместо 350-400 млн. е написано 400 млн. И някои от числата завършват със знака за долари $.

Това е някаква хвърчаща бележка, преписвана на коляно от книгата на Лилов, както се вижда, без никаква претенция за точност и изчерпателност, на гърба на снимка.

Може и някой от служителите по офисите на Бобоков да им е правил списък по книгата. Или пък сам Атанас Бобоков го е записвал. Отгоре са добавени някакви знаци за избягали в чужбина и убити, което също нищо не означава, защото не са нещо тайно, официално се знае към онзи момент кой е убит, кой избягал.

Този списък нито е черно счетоводство, нито е списък на раздавани пари, нито е доказателство за някакво престъпление. Не е и никакво разкритие, публикувани са данни в книга, която съдържа и официални финансови отчети за години 2002 и 2003 г. и активи на фирми.

Дунав мост, e-vestnik

Прегледана: 3215

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече