Опозицията захапа Горанов за Божков и фирмите от хазартния бизнес

0

Горанов призна за допуснато съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта

Поведението на министъра на финансите Владислав Горанов по отношение на скандалните разкрития на бизнесмена Васил Божков продължава да е дискутирана тема и в общественото пространство, и в Парламента. Опозицията от своя страна здраво е захапала Горанов.

„На мое питане от 12 март тази година вие ми отговорихте на 2 април 2020 г. в писмена форма, че в периода 2015 и 2019 г. несъбраните бюджетни вземания от четири фирми на г-н Божков са общо над 693 млн. лв., в това число главница почти 557 млн. лв. и натрупани лихви над 136 млн. лв. Това са огромни загуби в бюджетните приходи на страната, които са пропуснати поради очевиден провал на контрола от страна на оторизираните държавни органи, в това число Държавна комисия по хазарта, НАП, АДФИ и самото Министерство на финансите, под чието крила са“, заяви червеният депутат проф. Румен Гечев от парламентарната трибуна.

В периода 2015.2019 кога, от кого или от коя институция, под каква форма са правени проверки, в това число ревизия на фирмите от хазартния бизнес и какви са резултатите от всяка една от проверките, попита той финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.  Вярно ли е, че фирмите са предоставяли на Държавната комисия по хазарта ежемесечни отчети за платените такси? Как точно са приемани и проверявани и завеждани по надлежния ред тези отчет? Информация и самите месечни отчети за платените такси предавани ли са в Министерство на финансите?„, продължи с въпросите  проф. Гечев.

„Доста въпроси сте включили в едно сравнително кратко изложение. Докладите за дейността на Държавната комисия по хазарта са публикувани на интернет страницата на комисията и са публично достъпни. Те съдържат подробна информация за контролната дейност на комисията, както и броя на извършените проверки. За периода от 2015 до 2019 г. Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки по спазване на Закона за хазарта, посочи финансовият министър. „Действително е допуснато едно съществено нарушение от страна на Комисията по хазарта, което в момента се обследва от правоохранителните органи“, призна Горанов.

От съставените проверки са съставени необходимите документи и в случаите, при които е констатирано нарушение на закона са съставени актове – 378 на брой.  Наложените имуществени санкции са в размер на 1 411 000 лв. Осем акта за неплатени такси са издадени на фирмите на Васил Божков, стана ясно от думите на министъра. За този период НАП е извършила 815 проверки на лица, извършващи хазартна дейност. Съставени са 506 акта и 254 наказателни постановления на стойност 190 319 лв., каза още Горанов. Депутатът от БСП Румен Гечев се ядоса и коментира, че шефът на Комисията няма нито една проверка. „Забранено му е, очевидно, да прави там проверки“, каза Гечев.

„Вие кога и под каква форма контролирате Държавната комисия по хазарта. Ние като държава се намираме в една огромна трагедия, смята той. Хилядите проверки, както иронично сподели социалистът, били явно на детските градини в село Люляче. За червения депутат явно служителите в Комисията по хазарта са явно в опиянение – или държат чадъра, или са калинки. Некадърни ли са или крадат заедно с крадеца, кажете, настоя Румен Гечев. Той недоумява защо министърът държи на длъжност още шефа на Комисията по хазарта и му препоръча веднага да се прибере и да го отстрани.

 Според Гечев събраните средства от Комисията не са достатъчни, за да се покрият дори заплатите в нея, при което се намеси председателстващият на заседанието и каза на Гечев да не се кара на министъра, обобщава Actualno.com

Прегледана: 3290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече