Коронакризата отложи прекия избор на лидер в БСП, насрочен за 22 април

0

Извънредното положение и принудителната социална изолация се отразиха и на лидерската битка за председателския пост в БСП. Няма как пленумът да се събере на живо, тъй като здравният министър Кирил Ананиев не дава. Ето защо в партията зрее нов скандал, отбелязват медиите. Поводът е предложението на ръководството на БСП да няма заседание на Националния съвет, а решенията да се вземат на подпис.

До всички членове на пленума е разпратен проект, с който се определя графикът в партията след края на пандемията, пише в. „24 часа“. Коронакризата отложи както прекия избор на лидер, който бе насрочен за 22 април, така и заседанието на юбилейния 50-и конгрес, което трябваше да е на 9 май. Но не би, поради извънредното положение. Две нови дати предлагат от “Позитано” 20 – гласуването за лидер да е на 26 септември, а конгресът да се събере на 10 октомври. Графикът на отчетно-изборните събрания ще се възстанови след края на извънредната епидемична обстановка, те трябва да приключат до 16 август.

Снимка: Bliz.bg

Някои партийци обаче изказват съмнение, че може да възникне нова епидемична обстановка, или здравният министър пак да обяви такава и събранията да се осуетят. Като официална причина да вземат тези решения на подпис се посочва именно фактът, че епидемичната обстановка е до 14 юни. А за срока ѝ със заповед на здравния министър е забранено събирането на закрито на повече от 10 души. По този повод преди дни лидерката Корнелия Нинова е питала по телефона министър Кирил Ананиев дали може да заседава пленумът, който е около 180 души, но отговорът бил отрицателен. От опозицията на Нинова обаче настояват да има заседание на Националния съвет на живо.

Тя е притеснена да ни събере, защото не е сигурна, че ще получи подкрепа за предлаганите от нея решения”, казват те. В проекторешението обаче е записано, че Изпълнителното бюро ще свика пленума още през първата седмица след края на епидемията.

Опозицията се бори за свикване на заседание на настоящия 49-и конгрес, на което да бъде променен уставът и така да се върне старото положение – не пряк вот за лидер, а да се избира от делегатите. Затова и сега оспорват доколко ще е легитимно решение, взето на подпис. Като аргумент, че вече има подобна практика, от “Позитано” напомнят, че при обявяването на извънредното положение през март НС на БСП реши именно на подпис да се спре временно партийната кампания. От пресцентъра пък разпространиха позиция, че решения по този начин са вземани и през годините, когато начело на партията бяха Сергей Станишев и Михаил Миков.

Прегледана: 2865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече