Сляпа ли е наистина Темида?! Върховният съд обяви Полфрийман за окончателно свободен

0

Магистратите отказаха да се занимават с искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното му пускане

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Определението на съда е окончателно. То идва половин година, след като съдиите приеха, че казусът е изяснен.

Според върховните съдии искането за възобновяване на делото е недопустимо. В мотивите си те посочват, че на възобновяване подлежат влезлите в сила присъди и решения, както и някои определения. Условното предсрочно освобождаване обаче не е сред тях, информира в. „СЕГА“.

През октомври 2019 г. настоящият шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров прати окончателното определение на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Полфийман във ВКС. Той поиска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение. Друг аргумент на тогавашния главен прокурор бе, че апелативните съдии Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод, тъй като имат връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман.

София (15 октомври 2019) Австралийският гражданин Джок Полфрийман беше пуснат от Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и каза пред журналисти, че няма да напуска страната, докато дирекция „Миграция“ не му кажат, че може. Пресфото-БТА снимка: Минко Чернев (ЕД)

Няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение„, обясняват върховните съдии защо отхвърлят искането на Цацаров..

Припомняме, че Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил докато е излежавал присъдата. 

Прегледана: 3800

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече