Божков алармира: Иззети от държавата антики от колекцията ми вече се продават

0

Античен ритон от колекцията на бизнесмена Васил Божков вече се продава на свободния пазар, сезира сам бизнесменът в профила си във Фейсбук. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020 година, а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар.


Съобщение от 19 май, от което Божков разбрал, че ритонът е пуснат за продажба. То е качено в профила му във Фейсбук.

За да докаже твърденията си, хазартният бос прилага снимки на документа, с който е официализираната покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части – рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.

Припомняме, че колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация „Тракия“, която продължава опитите да я върне от държавата.

Вчера Божков, отново във „Фейсбук“ обясни, че сигналът му към ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божковсред които заръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

Припомняме, че в края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация „Тракия“ вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните. 

Прегледана: 3220

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече