Разкри се! Служител на НСО ръководил група за убийства

0

Прокуратурата твърди, че подполковникът от охранителната служба е приемал лично поръчките

Действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана е ръководил организирана престъпна група за поръчкови убийства, разпространение на наркотици и изнудвания. Тя е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Установено е, че той е приел поръчката за убийството на Станка Марангозова – бизнес дама, застреляна в столичния квартал „Младост“ на 10 октомври м.г. За участие в групата към наказателна отговорност са привлечени още 2 лица, за които ще се иска постоянен арест. Поръчителят на убийството е бизнесмен, напуснал България през март. Издирва се с червена бюлетина от Интерпол.

Служителят на НСО, който е организатор, е с чин подполковник.  Още не е установено дали е охранявал хора, заемащи висши публични длъжности. Предвид работата му той е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия. „Той е играл логистична роля и е разпределял задачите. Приел е поръчката за Марангозова и е уговорял детайлите за убийството. Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета. В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушител, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози“, обясни Милева.

В мобилния телефон на гарда от НСО е открита активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, уточни Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични данни на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура.

Според БНТ поръчителят на убийството на Станка Марангозова  е доведеният син на Емилия Масларова – Иво. Пред обществената медия бившият социален министър обясни, че не е виждала доведения си син повече от 4 години и отрече да има общо с него. „Аз имам син, който се казва Константин. Иво е син на моя покоен съпруг от първия му брак. Никога не съм живяла с него, нито той с мен, никога не сме поддържали отношения, нямаме добри отношения. Даже и с баща си нямаше такива и дори не присъства на погребението му“, каза Масларова.

Мъжът е имал неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, а за покушението е платил 50 000 лв. 46-годишната жена беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза. „Поръчителят е лице който има неуредени финансови взаимоотонпения с жертвата“, посочи Сийка Милева.

Междувременно от Националната служба за охрана обещаха да окажат пълно съдействие на Военно-окръжната прокуратура по разследването. „Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона”, пише в позицията на службата.

Прегледана: 3525

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече