Държавата обеща: 100 държавни бензиностанции ще са факт до 1 година

0

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че за периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. При бензина статистиката за цената е подобна. Това стана ясно на брифинг на Правителството.

Поводът бе извънредно заседание на правителството за създаването на Държавна петролна компания със съответни  държавни бензиностанции. Според Горанов жителите на София могат да видят разлика от 50-60 стотинки в бензиностанциите в различните квартали на столицата.

Не е тайна, че темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години и е била предизвикателство пред обществото. Многократно сме коментирали, че има и отклонения от очакванията на хората. Когато международните цени на петрола се променят с определен процент, не същото се забелязва при цената на горивата на дребно в България. В подкрепа на тази констатация мога да ви припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана Комисията за защита на конкуренцията, многократно са извършвани анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи. В период на криза все по-остро се забелязват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение“, коментира Горанов.

Така по думите на финансовия министър се е породила идеята Държавния резерв да се прехвърли на отговорността на държавната компания. Тя ще може и да оперира вместимостите, с които Резервът разполага.

Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции – да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция – да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз„, обясни Горанов.

До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

Прегледана: 3165

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече