Проф. Кантарджиев: Не изразявайте емоциите си с прегръдки и целувки по време на епидемия

0

Експертът призова всеки пациент да бъде третиран като евентуално заразен с коронавирус

Директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев даде няколко съвета на хората по време на епидемията от коронавирус, като сложи акцент върху близостта, информира About.bg.

Експертът призова да хората да не се втурват в прегръдки и целувки, когато видят свои близки и приятели. Като аргумент даде проучване в Германия, направено след 950 души в Германия. То установило, че хората, които са били масово събрани на едно място, прекарват болестта най-тежко. Проучването обхванало хора, които били на голям карнавал – близко един до друг, прегръщали се, целували се, пили бира и т.н.

„В такава ситуация човешкият организъм е атакуван от много допълнителни вируси, които правят боледуването от коронавируса особено тежко, обясни професорът. Хората, които спазват някаква форма на дистанция, стоят си вкъщи, носят маски, но въпреки това са се заразили при някакъв единичен контакт, карат заболяването много по-леко“, обясни проф. Кантарджиев в ефира на БТВ.

По думите му е важно заразата да бъде ликвидирана през лятото, защото при образуване на огнища през есента и появата на есенните вируси, ситуацията ще стане „неприятна“.

Той уточни, че пикът на коронавируса в София е бил преди 2-3 седмици. Това означава, че сме имали седмица с най-много случаи, при което те са започнали да намаляват. В момента се тиражира, че България е от малкото страни, в която се увеличават случаите. Само че данните са отпреди 3 седмици, когато случаите наистина се увеличаваха – това беше в дните около Цветница и Великден, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че обстановката в столицата е под контрол – минали сме на фаза, при която се появяват отделни клъстери на новозаразени.

България направи необходимото, когато въведе мерките. Те не трябва да са драконовски, а по-скоро навременни. Държавата си беше на мястото“, подчерта експертът. Според него българите са били разумни и са се научили да спазват дисциплина. Също така смята, че е било нужно време болниците да бъдат снабдени с предпазни средства, а лекарите да бъдат обучени да ги използват.

Експертът призова всеки пациент, независимо от оплакването, трябва да бъдат третиран като евентуално заразен с коронавирус.

Прегледана: 3055

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече