Васил Божков откровено от Дубай: Лежах три седмици в затвор в ОАЕ! Притеснявам се, ако се върна в България! (ОБЗОР)

0

Бизнесменът е готов да продаде акциите на ФК „Левски“ на сериозен инвеститор или да ги дари на феновете

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения у нас, проговори за настоящото си състояние от Дубай днес, информира About.bg. Той се намира в Емирствата от края на януари тази година, където по думите му е заминал в командировка преди да излезе постановлението му за арест.

Хазартният бизнесмен ексклузивно в ефира на БТВ призна, че около 3 седмици е лежал в затвора „Ал Ахбар“ в Дубай, след което е освободен и в момента живее в апартамент под наем, финансиран от свои чуждестранни приятели.  Статутът му е на резидент в ОАЕ.

Божков обясни, че не е бил в ареста, ами в затвора без средства, без достъп до телефон, комуникация с външния свят, нямал е дори затворнически номер, с една дума не е съществувал. Бил е освободен от затвора, след като дубайските власти са разбрали как точно стоят нещата, което било съвсем различно от това, което представяли българските власти.

„Просто ме пуснаха. Нямам ограничения от дубайските власти, нямам и охрана, за какво ми е охрана, от кого да се охранявам. Притеснявам се, ако се върна в България“, призна той. Никой от българските власти не го е търсил до момента.

Смятам да се върна, аз съм невинен трябва да се върна в подходящия момент и колкото по-скоро толкова по-добре, тези неща трябва да се изчистят, защото срещу мен няма нито едно сериозно обвинение“, настоя Божков. 

По думите му той не е избягал от България, а е отишъл в Дубай по работа. Няма имоти в Дубай, които да си е купил.

„Дойдох в Дубай по работа, заповедта за ареста ми излезе два дни, след като бях заминал, а ако се бях върнал в България нямаше да изляза от ареста“, каза още той и призна, че се страхува за физическата си сигурност в България.

Бизнесменът допълни, че се чува по телефона със сина си Антон, който е с обвинение за пране на пари. Според него обаче обвинението е за период от време, когато синът му е бил в Англия и не е имал никаква предства за бизнеса. Със съпругата си не се чува, защото тя е в ареста.

Божков уточни, че в момента не разполага с никакви средства, но пък има богати приятели, които му дават пари  – „милион, два, пет“. Те не били българи, защото българите се страхували да говорят с него. Божков е в Дубай с мажоритарния собственик на „Левски“ Георги Попов.

„Аз и Георги Попов сме заедно в апартамента. Ако напуснем ОАЕ ще ни арестуват, иначе в Дубай се движим свободно. Георги имаше имен ден, празнувахме с наши познати, голяма компания, които не са българи“, каза още бизнесменът.

Хазартният бос отрече да познава певицата ЛиЛана, която е в ареста за злоупотреби с еврофондове и името и бе спрягано с неговото като част от измамната схема.

„Не я познавам, аз съм печели достатъчно пари, за да не се интересувам от еврофондове, 2-3 милиона не ме интересуват“, каза той.

По отношения на най-очаквания коментар за съдбата на футболен клуб „Левски“, Божков се произнесе, че го боли за това, което се случва с клуба.

„Бих направил всичко за Левски, за да върви нагоре. Аз съм готов да ги дам акциите, не да ги продам, само и само Левски да бъде спасен“, обяви Божков, включвайки се по bTV от Дубай, където е заедно с Георги Попов.

Той припомни, че за по-малко от година е инвестирал над 25 милиона лева в клуба, за да бъде стабилен и ида върви нагоре.

„Готов съм да дам акциите на Левски, на който ги поиска. Бих ги дал на сериозен инвеститор. На феновете бих ги дал безвъзмездно. Левски е пред гибел, но аз не съм виновен за това. Искам да издържам Левски, но нямам възможност, заради запор над фирмите ми. Ще дам акциите там, от където ги взех или на феновете. Говорил съм с изпълнителния директор Павел Колев и с Тити Папазов. Не виждам бъдеще за Левски, който и да ги вземе“, допълни Божков.

Припомняме, че Васил Божков има повдигнати 11 обвинения от Българската прокуратура и не може да се върне в България.  Най-тежкото засега остава това, че от 2014 г. досега не е внесъл над половин милиард лева от такси по Закона за хазарта. Има и две обвинения  за търговия с влияние и за задържане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния законов ред.

Прегледана: 2831

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече