ECDC с тревога: България е единствена в ЕС с ръст на COVID-19

0

Директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и водещ експерт на ЕС в борбата с пандемията Андреа Амон, назова страната ни като пример, че е „единствената сред всички европейски държави, която все още отчита увеличение на случаите на заразени с коронавирус“, информира About.bg. Нейните думи са цитирани в „Гардиън“ по време на изслушването й в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент.

Амон заяви пред комисията: „Страната, където ние все още виждаме увеличение, е България. Има четири държави, където ние не виждаме съществени промени през последните 14 дни – Полша, Румъния, Швеция и Великобритания. Във всички други виждаме това съществено намаляване“.

Д-р Амон цитира данни на оглавяваната от нея институция за периода между 8 и 23 април. По отношение на България те съвпадат с информацията от Националния оперативен щаб, който посочи, че между 20 и 26 април и нас е бил регистриран пик в заболеваемостта. В същото време обаче увеличение на заразените е регистрирано в повечето европейски държави, но това по неизвестни засега причини не е взето предвид в изводите на Андреа Амон.

Относно пандемията директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията каза, че ограничителните мерки в Европа са намалили общото пренасяне на коронавируса с 45% в сравнение до 8 април. Към събота изглежда, че първата вълна на предаване е преминала пика.

Експертът препоръчва всички решения за смекчаване на мерките да бъдат придружени с:

  • масово тестване, което да е всеобхватно по възрастов, териториален и професионален признак
  • национална система за диагностициране и проследяване
  • строга система за карантиниране
  • поддържане на постоянна готовност на интензивните отделения
  • продължаване на носене на маските и поддържане на значителна дистанция на обществени места.

Важно е да има и унифицирана европейска система за отчитане на данните, защото както нивата на тестване, така и методите на отчитане на заразяване са твърде различни.

Прегледана: 3516

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече