Речено-сторено: Море ще има! Чадърите и шезлонзите са безплатни!

0

Каракачанов: Пандемията ще свърши и е важно как ще излезем чисто икономически от нея

Съдбата на българския туризъм по време на епидемията бе една от основните точки на извънредно заседание на Министерски съвет днес. Участие в него взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.  Ясно стана едно: Летен сезон ще има!, информира About.bg.

„Няколко много сериозни разговори проведохме, свързани най-вече с българския туризъм. Той трябва да бъде подкрепен. Нямаме произведено решение е, защото няма яснота кога, как и какъв летен сезон ще имаме. Летен сезон ще имаме, затова ще поработим следващите дни“, заяви Томислав Дончев. Той очерта и мерките, които се вземат в тази посока, а именно – отварянето на ресторанти и кафета. 

Депутатът от НФСБ  Валери Симеонов бе категоричен, че за летен сезон 2020 чадъри, шезлонги и масички стават безплатни за всички плажове.

„Двете партии от Обединени патриоти миналата и тая седмица внесоха различни предложения. Още от първия ден на пандемията говорим, че тя ще свърши и е важно как ще излезем чисто икономически от нея“, допълни министър Красимир Каракачанов. 

„Не е без значение дали мерките, които ще се предприемат днес, утре ще дадат възможност на хората да си намерят препитание. Икономическата криза ще има измерение не само върху доходите на гражданите, но и върху демографията. Тези, които не намерят препитание тук, ще се качат на първия самолет за някъде„, заяви военният министър.

Той със задоволство информира, че темата с ваучерите в една или друга форма е била приета. Симеонов пък съобщи, че са договорени ваучери за туризма за конкретно предназначение в туристическите услуги. Симеонов уточни, че все още не може да се каже кога ще се предоставят ваучерите, но изрази надежда, че туристическият сезон ще се отвори от 1 юли. А ако нещата се развиват неблагоприятно, може да се говори за месец август.

Чрез ваучерите ще се подпомогне целият туристически бранш. Народният представител отбеляза, че такива ваучери ще има и за ученици. Томислав Дончев поясни обаче, че продължава да има спор по конкретните детайли относно ваучерите.

По отношение на масите на откритите заведения, разстоянието ще бъде около метър и половина, подчерта Симеонов. В края на заседанието стана ясно, че правото на строителство ще бъде удължено по морските курорти до 15 юни.

Прегледана: 2800

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече