Пътуваме само със специален паспорт Covid-19?

0

Като част от програмата на хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз в понеделник във видеоконференция министрите на туризма се договориха, че ще бъде разработен единен документ за пътуване, информира в About.bg. Този документ ще бъде известен като  „паспорт COVID-19“ и ще трябва да улесни туристическия обмен между държави, които вече имат доста добър контрол върху ефектите от пандемията COVID-19.

Министрите разискваха и различни мерки, които държавите-членки ще предприемат за смекчаване на въздействието на пандемията върху туризма и други свързани сектори. Освен това много правителства въвеждат специфични за туризма мерки за справяне с непосредственото въздействие на сектора и улесняване на възстановяването.

„Всички се съгласихме, че трябва да има координиран подход по отношение на отварянето на границите, тъй като всички сме едно семейство. Хората все още искат да пътуват извън своите страни и трябва да помислим дали можем да им дадем такава възможност“, заяви хърватският министър на туризма Гари Капели в Загреб цитирана от TravelMore.bg.

Очаква се споразумението да стане факт до края на май 2020 година. Засега имаме уважаван брой заинтересовани страни.

Декларация във връзка с резултатите от видеоконференцията подписаха министрите на туризма на България, Кипър, Франция, Гърция, Малта, Италия, Португалия, Румъния и Испания – страни, където туризмът е един от стратегическите сектори на икономиката – това е повече от 10% от БВП на ЕС и почти 12% от работните места.

Поради пандемията COVID 19 темата за „летните ваканции“ понастоящем се дискутира горещо на ниво ЕС.

Прегледана: 2442

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече