Строители обещават заетост на 150 000 души, ако Борисов им даде 1,6 млрд.лв за саниране

0

Камарата на строителите в България настояха Правителството да им отпусне още 1.6 млрд. лева за безплатно саниране като изход от икономическата криза заради пандемията, стана ясно по време на брифинг тази сутрин, информира About.bg. Тези пари са саниране на 3250 панелни блока, за които парите от предишния транш не стигнаха.

Зам.-председателят на УС на КСБ инж. Николай Николов  каза в присъствието на ресорният заместник-министър Николай Нанков, че ако програмата за саниране продължи, ще бъде създадена заетост за 150 000 души. По думите му Национална програма „Саниране“ е била много успешна, но е била политически оплюта и обругана.

„По тази програма са обновени около 2 000 български сгради. Това е една програма, която мултиплицира ефекта на голяма работна заетост, на работа не само на строители, но и на доставчици. Да не говорим за целта, която постигна – високата ефективност на сградите, в които с минимална енергия се отопляват и охлаждат. Около 100 000 строители бяха заети в нея. Доста от големите, но и много средни и много малки. Тя дръпна в цели региони целия отрасъл“, коментира на срещата инж. Николов.

Строителството е двигател за излизане от кризата, европейските държави имаха голяма дискусия по въпроса и са единодушни, че е необходимо „строително цунами“,обясни Валентин Николов, председател на КСБ. 

От своя страна зам.-министър Нанков заяви, че Правителството възлага огромни надежди на сектор строителство да изведе България от кризата. Той допълни, че на срещата при премиера са били обсъдени значимите инфраструктурни проекти, както и мерки за подкрепа малкия и среден строителен бизнес. Заетите в сектора по официални данни са 200 000. Представител на бургаската камара пък обясни, че трябва да се удължи строителния сезон в черноморските общини, защото сега туризъм и без това няма, а това ще е мощна антикризисна мярка.  

По време на срещата Нанков призна, че някои за големи обекти се правят обществени поръчки, без да е осигурено финансиране, под условие. Такъв е случаят с тунела под „Шипка“, чиято стойност е 320 млн. лева.

Засега пари по тези проекти няма. Правителството смята да ползва ресурс от еврофондовете – по бъдещата програма „Транспортна свързаност“.  

Прегледана: 2478

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече