Изумително: Баща моли Щаба да направи детски брифинг с лъжливо добри новини

0

В България се наблюдава ниска смъртност от COVID-19, това може да се твърди със сигурност, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга тази сутрин.

„Когато за първи път заговорихме за това, беше преди около 2-3 седмици, данните бяха от първата седмица на март. Сега са вече доста по-напред. Тази тенденция се запази и в по-активното развитие на епидемията в България. Починалите са с 10 % по-малко, това е неоспорим факт към този момент. А загиналите 99 % са с тежки придружаващи заболявания. Те може би щяха да загинат след година, две, три…“, утични генералът.


По думите му от три седмици щабът настоява пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване на новите данни за заразата. „Има гласове, че това носи стрес. Предложение от баща на 8-годишно дете например беше да направим детски брифинг, в който дори да излъжем малко. Много мило съобщение, но за съжаление не ни е позволено да манипулираме данните с цел да се харесаме на хората. И за нас оповестяването е трудна задача. Цял живот като лекари сме поднасяли неприятни вести на нашите пациенти – да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че перспективите им са ограничени. Но един човек трябва да знае какво се случва с него. Това е част от стреса в нашата професия. Когато поднасяме добрите новини, също сме заливани от емоции, което също ни носи стрес. А пък и приносителите на лоши вести ги убиват, нали? На път сме да ни убият. Но докато е в сила заповедта на премиера за функциите на щаба, ние трябва да си изпълняваме задълженията„, коментира ситуацията Мутафчийски.

Прегледана: 2489

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече